Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Έρχεται το μεγάλο υπερόπλο στον πόλεμο που δίνει ο άνθρωπος με τα κουνούπια!

Έρχεται το μεγάλο υπερόπλο στον πόλεμο που δίνει ο άνθρωπος με τα κουνούπια!
φωτογραφία: Reuters

Ένα μεγάλο βήμα για να κερδίσουμε τη μάχη με τα… κουνούπια – που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους ανθρώπων παγκοσμίως – έγινε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με Αμερικανούς επιστήμονες από την Αριζόνα δημιουργήθηκε ένα φάρμακο που θα ελέγχει τις γεννήσεις στα κουνούπια!

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστεί και η διάδοση της ελονοσίας και άλλων φονικών ασθενειών.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια πρωτεΐνη που έχουν μόνο τα θηλυκά κουνούπια, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην εκκόλαψη των μικρών τους.

Όταν οι επιστήμονες απέκλεισαν την πρωτεΐνη αυτή, τα θηλυκά κουνούπια γέννησαν αυγά με ελαττωματικά κελύφη που προκαλούσαν τον θάνατο των εμβρύων που βρίσκονταν μέσα σε αυτά.

Έτσι θα νικήσουμε τα κουνούπια

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η δημιουργία φαρμάκων που θα στοχεύουν στην πρωτεΐνη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών χωρίς να είναι επιζήμια παράλληλα για χρήσιμα έντομα όπως οι μέλισσες.

“Είναι μια σημαντική ανακάλυψη”, δήλωσε ο Ρότζερ Μίσφελντ, επικεφαλής του τμήματος Χημείας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνας στο Thomson Reuters Foundation τηλεφωνικώς.

“Είμαστε όπως είναι φυσικό ενθουσιασμένοι γι’ αυτό (…) Αντιμετωπίζει τα κουνούπια και έχει επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι βιοασφαλής (από ό,τι άλλες μέθοδοι)”, πρόσθεσε.

Τα κουνούπια είναι από τα φονικότερα έντομα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η πρόοδος κατά της ελονοσίας καθυστερεί.

Η ασθένεια αυτή προσέβαλε περίπου 216 εκατομμύρια ανθρώπους το 2016, προκαλώντας 445.000 θανάτους, κυρίως βρεφών και μικρών παιδιών στην υποσαχάρεια Αφρική.

Άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές που προκαλούνται από τον ιό Ζίκα, τον ιό τσικουνγκούνια, τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος, έχουν πολλαπλασιαστεί 30 φορές τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Μίσφελντ κατέληξε λέγοντας ότι ελπίζει η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εντομοκτόνων σε πέντε χρόνια.

Αυτά θα μπορούν να ψεκάζονται σε κουνουπιέρες και άλλα μέρη κατά τον ίδιο τρόπο με αυτά σε μορφή σπρέι που κυκλοφορούν σήμερα και θα απορροφώνται από το θηλυκό κουνούπι μέσω των ποδιών και του σώματος του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις