Κόσμος

Έρχονται κοινές εφαρμογές για όλες τις συσκευές

Μια ενιαία πλατφόρμα εφαρμογών για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές κατασκευάζει ένας ευρωπαϊκός ερευνητικός οργανισμός, φιλοδοξώντας να καταργήσει τα «σύνορα» στον ψηφιακό κόσμο.

Το σχέδιο -που δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη «θέρμη» από όλο το φάσμα της αγοράς της τεχνολογίας- φιλοδοξεί να κάνει πιο απλή τη ζωή των καταναλωτών και, παράλληλα, θα μειώσει δραστικά το κόστος αγοράς εφαρμογών, προγραμμάτων και λειτουργικών συστημάτων για τις ηλεκτρονικές συσκευές.
 
Εάν η προσπάθεια ευοδωθεί, τότε οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν το ίδιο «περιβάλλον εργασίας» στον υπολογιστή τους, στο κινητό τους τηλέφωνο και σε κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτουν.
 
Το έργο ακούει στο όνομα «Webinos» και αναπτύσσεται από το γερμανικό ερευνητικό ίδρυμα Fraunhofer Institute for Open Communication Systems (Fokus), λαμβάνοντας επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Πρόκειται για μια σύμπραξη 22 φορέων, στους οποίους συγκαταλέγονται οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας, Deutsche Telekom, και της Ιταλίας, Telecom Italia, κατασκευαστές όπως η Sony Ericsson και η Samsung, και το World Wide Web Consortium (W3C), μια διεθνής κοινοπραξία 356 φορέων, που αναπτύσσει τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Ιστού.
 
Το σχέδιο, που έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού περιβάλλοντος εφαρμογών για κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ.
 
Στόχος του έργου είναι να παρακαμφθούν τα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα και τα online καταστήματα πώλησης εφαρμογών των διαφόρων εταιρειών. Αυτό θα γίνει με τη λειτουργία μιας κοινής πλατφόρμας εφαρμογών στην εργασία, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στο κινητό.
 
Η πλατφόρμα ανοικτού κώδικα θα λειτουργεί σε όλες τις συσκευές, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους. Για παράδειγμα, θα μπορεί να «τρέξει» σε όλα τα smart phones, στο iPad, στο PC και σε κάθε άλλη συσκευή που χρησιμοποιούν σήμερα οι χρήστες, ακόμη και σε έναν τηλεοπτικό δέκτη.
 
«Το πρόβλημα είναι ο κατακερματισμός που παρατηρείται σήμερα. Έχουμε πολλές πλατφόρμες στις οποίες ‘’τρέχουν’’ αρκετές εφαρμογές: το iPhone, το Android, το Symbian – και αυτό μόνο στα κινητά. Εάν το επεκτείνεις σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα αυτοκίνητα, τότε οι πλατφόρμες γίνονται πολύ περισσότερες», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής του προγράμματος, Δρ. Stephan Steglich.
 
«Εμείς θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα σύστημα που θα ‘’τρέχει’’ σε όλες τις πλατφόρμες. Ο σχεδιαστής θα αναπτύσσει την εφαρμογή του η οποία θα λειτουργεί σε κάθε συσκευή – κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, κονσόλες παιχνιδιών κλπ.», τόνισε ο καθηγητής.
 
Όλες οι εφαρμογές θα λειτουργούν σε περιβάλλον web και όχι απευθείας στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής.
 
«Ο μεγαλύτερος κοινός παρονομαστής μεταξύ όλων αυτών των συσκευών είναι το πρόγραμμα πλοήγησης στον Ιστό. Είναι το μόνο μέσο που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κοινό περιεχόμενο», εξήγησε ο Δρ Steglich.
 
Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη τον Αύγουστο του 2013. Ωστόσο, προϋπόθεση για να γίνει πράξη το έργο είναι να συνεργαστούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι κατασκευαστές συσκευών και να δεχθούν την εγκατάσταση της νέας πλατφόρμας.
 
Στελέχη ορισμένων εταιρειών σχολίασαν ότι είναι μάλλον αδύνατο να υλοποιηθεί η ιδέα, επικαλούμενοι «εύλογο οικονομικό συμφέρον» των εταιρειών.
 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα