Κόσμος

Έσσεξ: Βαριές καταδίκες για τους υπεύθυνους της τραγωδίας με τους 39 νεκρούς Βιετναμέζους μετανάστες

Ήρθε η ώρα της απονομής Δικαιοσύνης για την τραγωδία του Έσσεξ! Τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν σήμερα, Παρασκευή (22.01.2021) στο Λονδίνο σε ποινές κάθειρξης από 13 έως και 27 χρόνια, για τον θάνατο 39 Βιετναμέζων μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε μια νταλίκα στην περιοχή αυτή της Αγγλίας, το 2019.

Ο φρικτός θάνατος των ανθρώπων αυτών στο Έσσεξ στάθηκε αφορμή για να έρθουν στο φως τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους στην Ασία, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και δίνουν τεράστια ποσά για να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο Βορειοϊρλανδός Ρόναν Χιουζ, 41 ετών και ο Ρουμάνος Γκεόργκι Νίκα, 43 ετών, οι φερόμενοι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 και 27 ετών αντίστοιχα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και διακίνηση μεταναστών. Ο πρώτος είχε δηλώσει ένοχος, ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Λονδίνου στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Click4more: Έσσεξ: Ταυτοποιήθηκαν τα θύματα στη νταλίκα της φρίκης – Ήταν όλα από το Βιετνάμ

Ο Μορίς Ρόμπινσον, ο άνθρωπος που οδηγούσε την νταλίκα όταν ανακαλύφθηκαν τα πτώματα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο Ίμον Χάρισον, ο 24χρονος οδηγός που μετέφερε την νταλίκα μέχρι το λιμάνι Ζεεμπρίγκε του Βελγίου και υποστήριζε ότι αγνοούσε την ύπαρξη των μεταναστών.

Έσσεξ: Οι τελευταίες στιγμές των 39 μεταναστών από το Βιετνάμ   

Οι άτυχοι μετανάστες πέθαναν από ασφυξία και υποθερμία. Προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο με τα κινητά τηλέφωνά τους ή ακόμη και να σπάσουν την οροφή της νταλίκας για να βγουν έξω. Μεταξύ αυτών ήταν και η Παμ Τι Τρα Μι, 26 ετών, που κατάφερε να στείλει ένα SMS στους γονείς της, λίγες ώρες προτού να βρεθεί νεκρή: «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπάω πολύ. Πεθαίνω, δεν μπορώ πια να ανασάνω». Ένας 25χρονος, στο δικό του μήνυμα, ζητούσε συγγνώμη από τους δικούς του ανθρώπους: «Είμαι ο Τουάν (…) Δεν θα μπορέσω να σας φροντίσω (…) Δεν καταφέρνω να αναπνεύσω. Θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου. Σας εύχομαι καλή ζωή».

Οι μετανάστες είχαν δώσει έως και 14.000 ευρώ για να τους μεταφέρουν στη Βρετανία. Συνολικά, το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει επτά τέτοια ταξίδια από τον Μάιο του 2018 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2019. Άλλοι τρεις άνδρες που εμπλέκονταν στην υπόθεση καταδικάστηκαν σήμερα σε μικρότερες ποινές, από 3 έως 7 χρόνια φυλάκισης.

Στο Βιετνάμ, απ’ όπου κατάγονταν τα περισσότερα θύματα, επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ποινές φυλάκισης έως 7,5 ετών για τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν την τραγωδία. Στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ασκηθεί διώξεις συνολικά σε 26 ανθρώπους για την ίδια υπόθεση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού