Ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι ξαναχτυπά: Μετά τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, “πέθανε” κι άλλη παγκόσμια προσωπικότητα.
Ο Ιταλός δημοσιογράφος Ντεμπενεντέτι, 2 μήνες μετά τον Γαβρά,“πέθανε” απόψε τον Άλαν Γκρίνσπαν. Ο Αμερικανός, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) των ΗΠΑ, είναι ζωντανός και, παρά την προχωρημένη ηλικία του, χαίρει άκρας υγείας.
Η διευκρίνιση αυτή κρίθηκε αναγκαία από το περιβάλλον του Γκρίνσπαν, μετά την ανακοίνωση του… θανάτου του, στο Twitter, σε έναν λογαριασμό που υποτίθεται ότι ανήκε στον Νομπελίστα οικονομολόγο Ουίλιαμ Νορντχάους.
Μία ώρα αργότερα ωστόσο, μια δεύτερη ανάρτηση έβαλε τα πράγματα στη θέση τους:
“Ο λογαριασμός αυτός είναι πλαστός, δημιουργήθηκε από τον δημοσιογράφο Τομάσο Ντεμπενεντέτι”, έγραφε το μήνυμα.
Ο φαρσέρ προκάλεσε νέο παγκόσμιο σάλο
Η “είδηση” ωστόσο πρόλαβε να διαδοθεί στο διαδίκτυο, αναγκάζοντας τη “χήρα” Γκρίνσπαν να την διαψεύσει. “Μέχρι στιγμής, αυτές οι φήμες είναι φάρσα” τόνισε η δημοσιογράφος Άντρεα Μίτσελ, που είναι και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου NBC, αναφερόμενη και στο γεγονός ότι ο θάνατος του Γκρίνσπαν έχει ανακοινωθεί και στο παρελθόν. “Ο Άλαν είναι καλά. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο του”, πρόσθεσε.
Όταν “πέθανε” και τον Κώστα Γαβρά
Στα τέλη Αυγούστου, “θύμα” του Ντεμπενεντέτι έπεσε ο Κώστας Γαβράς, ο γνωστός σκηνοθέτης που διέψευσε αυτοπροσώπως τον… θάνατό του.
Αυτές δεν είναι οι μοναδικές φορές που ο Ντεμπενεντέτι “πεθαίνει” κάποιον: στο παρελθόν έχει ανακοινώσει τον θάνατο της συγγραφέα Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του Φιντέλ Κάστρο, ακόμη και του Πάπα.
Στόχος του, όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν να καταγγείλει τις “αδυναμίες” των ΜΜΕ και τα τρωτά σημεία των Social Media.
“Δεν ασχολούμαι παρά μόνο με προσωπικότητες ευρείας αναγνώρισης που έχουν τα μέσα να με διαψεύσουν πολύ γρήγορα. Δεν θα ανακοίνωνα ποτέ τον θάνατο ενός ελάσσονα συγγραφέα ή του γείτονά μου”, είχε δηλώσει το 2013.
Ο Ουίλιαμ Νονρτχάους δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το θέμα.
Το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όπου διδάσκει, επιβεβαίωσε απλώς ότι ο λογαριασμός του οικονομολόγου στο Twitter ήταν πλαστός.