Τόσο ως γυναίκα επιχειρηματίας όσο και ως συνήγορος για μικροδάνεια, η “Θεία Ocloo”, εργάστηκε ακούραστα για να βοηθά άλλους όπως τότε που βοήθησαν την ίδια και κατάφερε να επιτύχει στις αγορές. Διαβάστε την ιστορία της Έσθερ Άφουα Οκλόο που σήμερα τιμά η Google, με Doodle.
Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε μόνο έξι σελίνια στην τσέπη της – λιγότερο από ένα δολάριο – όταν πούλησε το πρώτο της βάζο με μαρμελάδα, ως έφηβη τη δεκαετία του 1930. Αργότερα, η Έσθερ Άφουα Οκλόο αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο χυμό πορτοκαλιού, αλλά χρειαζόταν ένα δάνειο για την αύξηση της παραγωγής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τότε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για μια γυναίκα που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να βρει κεφάλαιο. Χρειάστηκε επιμονή και σύμβαση προμήθειας για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειαζόταν για να ξεκινήσει την επιχείρησή της, Nkulenu Industries.
Μετά το ταξίδι στην Αγγλία, για να μάθει τις τελευταίες τεχνικές στην επεξεργασία τροφίμων, η Έσθερ Άφουα Οκλόο επέστρεψε στην πατρίδα της και δίδαξε αυτές τις δεξιότητες και στις γυναίκες της Γκάνα. Το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η δίδαξε όλα όσα γνώριζε για την έναρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης. Η επιρροή της Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν τέτοια, που το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη.
Η ίδια αλλά και άλλοι σύμβουλοι εταιρειών άλλωστε, γνώριζαν πολύ καλά ότι ο δανεισμός χρημάτων στις γυναίκες έχει πολλαπλασιαστικές δυνατότητες, που μπορούν να προσφέρουν την ευημερία και να βελτιώσουν την υγεία των γυναικών, καθώς και των κοινοτήτων τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Doodle:
Αλλά επειδή δεν είχαν εχέγγυο, οι τράπεζες έδειχναν αδιαφορία στις γυναίκες με χαμηλό εισόδημα. Έτσι, το 1979, η Έσθερ Άφουα Οκλόο, έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας των Γυναικών, η οποία παρέχει ακόμα και τώρα, σε εκατομμύρια γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα, μικρά δάνεια που απαιτούνται για την επίτευξη των οικονομικών στόχων τους.
Σήμερα, θα έκλεινε τα 98 της χρόνια, και η Google τιμά την προσφορά της στις γυναίκες της Γκάνα, όπου χάρη στα εφόδια που τούς έδινε, βελτιώθηκε ο τρόπος ζωής αυτών και των κοινοτήτων στις οποίες ζούσαν.