Κόσμος

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Ποιά είναι η γυναίκα που τιμάται σήμερα με Google Doodle

H Google τιμάει σήμερα με ένα Doodle την Έσθερ Άφουα Οκλόο, μία πραγματική γυναίκα - θρύλος. Γεννημένη ως Esther Afua Nkulenu στη Peki Dzake της Γκάνα στις 18 Απριλίου 1919 και απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου του 2002 από πνευμονία.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο (στα αγγλικά Esther Afua Ocloo, επίσης γνωστή σαν «θεία Οκλόο»), γεννημένη ως Esther Afua Nkulenu στη Peki Dzake της Γκάνα στις 18 Απριλίου 1919 και απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου του 2002 από πνευμονία. Η Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν πρωτοπόρος επιχειρηματίας στον τομέα του μικροδανεισμού και φιλάνθρωπος, η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που κέρδισε δίπλωμα μαγειρικής από σχολή του Λονδίνου.

Ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα ως πλανόδια μικροπωλητής μαρμελάδας και χυμών σε εφηβική ηλικία, τη δεκαετία του ’30 για να αποκτήσει τη δική της επιχείρηση στον τομέα επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή. Επί τρία έτη (1959 – 1961) η Έσθερ Άφουα Οκλόο υπήρξε η πρώτη πρόεδρος των επιχειρηματιών της Γκάνας, ενώ τη δεκαετία του ’70 ασχολήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδρύοντας μαζί με άλλους έναν ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας (Women’s World Banking, 1976) Ένα χρόνο πριν (1975) κλήθηκε και συμμετείχε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1990 τιμήθηκε με το «Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας».

Μεταξύ άλλων, η Έσθερ Άφουα Οκλόο τιμήθηκε από την Ευαγγελική Εκκλησία της Γκάνας, από γυναικείους οργανισμούς της χώρας, αναγνωρίσθηκε σαν μια από τις πλέον σημαντικές γυναίκες του 20ου αιώνα και περιελήφθηκε στη σχετική λίστα από βρετανικό εκδοτικό οίκο, κέρδισε πολλές σημαντικές διακρίσεις για την επιχειρηματική της δράση καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90.

Στην προσωπική της ζωή η Έσθερ Άφουα Οκλόο υπήρξε παντρεμένη με το Stephen, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Ήταν μία πραγματικά επιτυχημένη Γκανέζα επιχειρηματίας, η οποία μάλιστα ως συνιδρύτρια και επικεφαλής της Women’s World Banking, πρωτοστάτησε στην πρακτική του μικροδανεισμού. Μάλιστα, η Έσθερ Άφουα Οκλόο παρείχε μικρά δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες διοικούσαν γυναίκες λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο ξεκίνησε ως πλανόδια πωλήτρια σπιτικών μαρμελάδων, ενώ σταδιακά άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σχηματίζοντας την εταιρία Nkulenu Industries. Η ιδιαίτερα επιτυχμένη επιχειρηματίας Έσθερ Άφουα Οκλόο σπούδασε στην Άκρα, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει γεωργικά, τεχνολογία τροφίμων αλλά και χειροτεχνία.

Μετά την επιστροφή της μάλιστα στην Γκάνα, χρησιμοποίησε τις σπουδές της και τα κέρδη από την εταιρεία της για να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες με χρήματα και τεχνογνωσία για τη διαχείριση εταιρειών. Η Έσθερ Άφουα Οκλόο είχε μόνο έξι σελίνια στην τσέπη της – λιγότερο από ένα δολάριο – όταν έκανε και στη συνέχεια πούλησε το πρώτο βάζο με μαρμελάδα, ως έφηβη τη δεκαετία του 1930.

Μάλιστα η Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν αποφασισμένη να… επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο χυμό πορτοκαλιού, αλλά χρειαζόταν ένα δάνειο για την αύξηση της παραγωγής. Υπήρξε η δυσκολία στην ανεύρεση κεφαλαίων, καθώς η εποχή και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν την επιχειρηματικότητα των γυναικών.

Χρειάστηκε η επιμονή και η σύμβαση προμήθειας για να εξασφαλίσει τα χρήματα για να ξεκινήσει την επιχείρησή της, την εταιρία Nkulenu Industries. Μετά το ταξίδι στην Αγγλία, για να μάθει τις τελευταίες τεχνικές στην επεξεργασία τροφίμων, η Έσθερ Άφουα Οκλόο επέστρεψε στο σπίτι της.

Δίδαξε αυτές τις δεξιότητες και στις γυναίκες στην Γκάνα, αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η Έσθερ Άφουα Οκλόο δίδαξε στις γυναίκες όλα όσα γνώριζε για την έναρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης. Η επιρροή της Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν τέτοια, που το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης , έχουν πραγματοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2023 περισσότερες από 100 επιθέσεις σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»