Κόσμος

Εσθονία: Η Κάγια Κάλας πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πέντε εβδομάδες μετά τις εκλογές

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, η Κάγια Κάλας, έλαβε εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση και από το κοινοβούλιο στην Ταλίν χθες Τετάρτη, πέντε εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η επικεφαλής του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού κόμματος και τα μέλη της κυβέρνησής της μένει απλά να λάβουν πράσινο φως από τον πρόεδρο Άλαρ Καρίς και να ορκιστούν. Ο πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής της είχε ήδη αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κυρία Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της μοιράζεται σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί αδιάκοπα να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Χθες, κατά την ομιλία της στο εσθονικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας τη βασική προτεραιότητα της αυριανής κυβέρνησής της, καθώς «ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα».

Η 45χρονη δικηγόρος, η κόρη του εσθονού πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας, η πρώτη γυναίκα που έγινε ποτέ πρωθυπουργός στη χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων, εξασφάλισε 59 ψήφους από τις 101 του κοινοβουλίου. 38 μέλη της εσθονικής εθνικής αντιπροσωπείας την καταψήφισαν.

Η νέα κυβέρνησή της θα αποτελείται από μέλη της παράταξής της, των εσθονών Σοσιαλδημοκρατών και της φιλελεύθερης παράταξης Εσθονία 200. Τα κόμματα υπέγραψαν ήδη προγραμματική συμφωνία τη Δευτέρα του Πάσχα των καθολικών. Η συμμαχία διαθέτει πλειοψηφία 60 εδρών στο κοινοβούλιο.

Ως τώρα η κυρία Κάλας ήταν επικεφαλής συμμαχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και το δεξιό κόμμα Ισάμα («Πατρίδα»).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ λέει πως έκλεισε συμφωνία με τον Πούτιν και αναμένει τον Ζελένσκι για να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας
«Θέλω να σώσω ανθρώπινες ζωές, και ξέρετε, ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αλλά αυτό αφορά μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας» τόνισε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου
Ξανά σε δίκη ο Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική κακοποίηση – «Όσο περισσότερο αντιστέκονταν τα θύματά του, τόσο πιο βίαιος γινόταν»
Τον Χάρβεϊ Γουάινστιν κατήγγειλαν η ηθοποιός Τζέσικα Μαν, η πρώην βοηθός τηλεοπτικής παραγωγής Miriam Haley και το πρώην μοντέλο από την Πολωνία, Kaja Sokola
Ο πρώην παραγωγός ταινιών Harvey Weinstein στο δικαστήριο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη
Δεν τον ξεχνούν - Μετανάστες, άστεγοι και φυλακισμένοι θα είναι παρόντες στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Λίγο πριν το Πάσχα, ο «Πάπας των φτωχών» έδωσε εντολή να δοθούν 200.000 ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό, για την ενίσχυση των νέων στις φυλακές ανηλίκων της Ρώμης
Πλήθος πιστών έξω από τη βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγάλης (Santa Maria Maggiore) θρηνούν τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου 1