Site icon NewsIT

Έστησαν μια μίνι πόλη στη “ζούγκλα” του Καλαί

07.12.2015 | 11:52
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jim Bennett

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jim Bennett

Στο Καλαί, μία πόλη στη Βόρεια Γαλλία, οι μετανάστες περιμένουν στο στρατόπεδο 'Ζούγκλα' όπως το αποκαλούν να τους χαμογελάσει η τύχη. Να πάρουν την έγκριση του ασύλου, ώστε να βρεθούν στη Βρετανία. Έχουν καταφέρει, όμως, να μετατρέψουν το μέρος σε μία αυτοσχέδια κωμόπολη, με όλες τις δυνατές ανέσεις, εστιατόρια, βιβλιοπωλεία και πρόχειρα ξενοδοχεία.

Χιλιάδες μετανάστες το τελευταίο διάστημα βιώνουν το δράμα τους, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα. Βρίσκονται μακρυά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, άλλοι ψάχνουν σπίτι και δουλειά και παλεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ζητώντας άσυλο σε χώρες που θα μπορέσουν επιτέλους να τους προσφέρουν τη ζωή που αξίζει σε όλους. Μακρυά από πολέμους, φτώχεια και πείνα.

Ο καταυλισμός στο Καλαί, δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη και μέσα σε οχτώ μήνες, έχει γίνει μία πόλη που φιλοξενεί όλο και περισσότερους μετανάστες που ελπίζουν ότι θα είναι η περιοχή θα είναι μία προσωρινή στάση, με τελικό προορισμό τη Βρετανία.

Το διαβόητο στρατόπεδο, η ‘Ζούγκλα’ στο Καλαί, έχει εξελιχθεί σε μια μικρή πόλη. Βιβλιοθήκες με βιβλία αλλά και με καθημερινές παραδόσεις μαθημάτων αγγλικών και γαλλικών, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ένα κέντρο πληροφοριών με δικηγόρους, που δίνουν συμβουλές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πάρουν άσυλο για τη Βρετανία. Τζαμιά και εκκλησίες, μία γκαλερί και ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ενώ για τα παιδιά υπάρχει μια παιδική χαρά με ξύλινα πλαίσια αναρρίχησης.

Ένα θέατρο με θολωτή σκηνή, δημιουργήθηκε από δύο Βρετανούς ακτιβιστές, Joe Murphy και Joe Robertson, και το ονόμασαν ‘Θέατρο καλής ευκαιρίας’. Ακόμη, υπάρχουν δωμάτια που προσφέρουν ελεύθερο WiFi αλλά και δυνατότητα να φορτίζουν τα κινητά τους. Κάθε Σάββατο, υπάρχει μια ‘ημέρα ομορφιάς’ σε ένα αυτοσχέδιο κτίριο, με μασάζ και άλλες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες. Οι άνδρες κάθονται σε τραπέζια και παίζουν ντόμινο, ενώ άλλοι παίζουν με το γνωστό επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι.

Όλοι ήλπιζαν να είναι προσωρινή η διαμονή τους εκεί. Σταδιακά, όμως, γίνεται σε μία μόνιμη εγκατάσταση. Από τη μία πλευρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο και από την άλλη άνθρωποι που αρχίζουν να επενδύουν και να ασχολούνται με τον εμπορικό κλάδο. Παρ ‘όλα αυτά, οι μετανάστες εξακολουθούν καθημερινά να σχεδιάζουν το ταξίδι τους για να ξεκινήσει επιτέλους η ζωή τους στη Βρετανία.

Παρά την πρώτη εντύπωση πως η ζωή στο Καλαί κυλάει ομαλά, το βράδυ η κατάσταση αλλάζει και ο κίνδυνος εγκυμονεί. Μετά τη μία το βράδυ, ‘Ιντιφάντα’ όπως αποκαλούν τη στιγμή, υπάρχουν οι ανησυχίες για επίθεση από τους Βρετανούς στρατιώτες. Ομάδες μεταναστών, τα βράδια, περιμένουν στα σύνορα. Περιμένουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, προκειμένου να παρακαλέσουν τους οδηγούς να τους πάρουν μαζί τους. Ζητούν να στοιβαχτούν στα καθίσματα και στα πορτμπαγκάζ, για ένα καλύτερο αύριο.

Σύμφωνα με μια φρουρά ασφάλειας, πρόκειται για ‘ανταρτοπόλεμο’. Υπολογίζεται ότι 4.500 άνθρωποι ζουν στη ‘ζούγκλα’. Μπλε σκηνές, στημένες δίπλα δίπλα σε σειρές και με προσπάθεια από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης να συμβάλει ώστε να υπάρχουν σωστές συνθήκες διαβίωσης.

Ο 25 χρονος Abdelziz Aldowmah από το Σουδάν, “Ήλπιζα να φτάσω στη Μ. Βρετανία αλλά δε θέλω να βάλω τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Επέζησα από τον πόλεμο και δε θέλω τώρα να πιαστώ αιχμάλωτος. Κανείς δεν θέλει να μείνει στη ζούγκλα. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ έχουν αφοσιώσει τις ζωές τους στην προσπάθεια απόκτησης ασύλου για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά τα μέτρα ασφαλείας δεν θα αλλάξουν ποτέ. Μερικοί λένε ότι αν δεν καταφέρουν να φτάσουν στη Βρετανία, θα πεθάνουν εδώ, στη ζούγκλα”. Δεν αποτελεί έκπληξη, πως το είδος με τη μεγαλύτερη ζήτηση προς πώληση είναι ένα δυναμωτικό πότο ‘Monster’. Και ο Abdelziz συνεχίζει, ”Οι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην Αγγλία όλη την ώρα και για αυτό είναι πολύ κουρασμένοι. Έτσι πίνουν αυτό το ποτό”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version