Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Nayana αποκάλυψε ότι οι κυβερνο-εγκληματίες είχαν αρχικά απαιτήσει την πληρωμή 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα καταβάλλονταν στο εικονικό νόμισμα bitcoin. Ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση δεν θα πρέπει να πληρώνουν τα λύτρα ή να ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους χάκερς.
Το «λυτρισμικό» (ransomware) γνωστό με την ονομασία Erebus, στοχοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τρέχουν στο λειτουργικό Windows της Microsoft, ωστόσο έχει τροποποιηθεί ώστε να προσβάλει και συστήματα που βασίζονται στα Linux.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους χάκερς μειώνοντας το απαιτούμενο ποσό από τα 4,4 εκατομμύρια δολάρια στα 500.000, ωστόσο την τελευταία στιγμή οι κυβερνο-εγκληματίες άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να διπλασιάσουν τα λύτρα στο 1 εκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπολογίζεται ότι από το λυτρισμικό έχουν προσβληθεί 153 διακομιστές Linux και 3.400 ιστότοποι πελατών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nayana ζήτησε συγνώμη από τους πελάτες της εταιρείας «για το σοκ και τη ζημιά» που έχει προκαλέσει η κατάσταση αυτή. Σε προηγούμενη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι η επίθεση είχε επηρεάσει και τις καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό.
«Έχω πλέον πτωχεύσει. Όλα αυτά για τα οποία εργάστηκα σκληρά τα τελευταία 20 χρόνια αναμένεται να εξαφανιστούν τα μεσάνυχτα».