Site icon NewsIT

Έθελ Κένεντι: Η «άλλη» χήρα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι – Οι τραγωδίες και το σκάνδαλο ρατσισμού

13.10.2024 | 08:30
EPA/DAVID L. RYAN / THE BOSTON GLOBE / POOL

Η Έθελ Κένεντι, χήρα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι υπήρξε μία από τις κυρίαρχες φιγούρες της μεγάλης πολιτικής οικογένειας των Κένεντι. Αν και οι τραγωδίες της χτύπησαν την πόρτα από πολύ νωρίς, εκείνη έμαθε να ζει με αυτές.

Η Έθελ Κένεντι βοήθησε τα μέγιστα ώστε η πιο διάσημη πολιτική δυναστεία της Αμερικής να σταθεί όρθια σε ταραχώδεις περιόδους. Ήταν στο πλευρό του συζύγου της, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Λος Άντζελες το 1968, ενώ ήταν υποψήφιος για πρόεδρος.

Ο Ρόμπερτ ήταν αδελφός του πρώην προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ο οποίος είχε δολοφονηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα, το 1963 στο Ντάλας.

Μαθημένη στις τραγωδίες, η Έθελ Κένεντι, που πέθανε σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη (10.10.2024) είχε θάψει πρόωρα και δύο από τα 11 παιδιά της.

Το 1984 έχασε τον γιο της Ντέιβιντ, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, και το 1997 ο γιος της Μάικλ πέθανε σε ατύχημα στο σκι.

Οι γονείς της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα το 1955 και ο αδελφός της πέθανε σε ατύχημα το 1966.

Το 2019 πέθανε και η εγγονή της 22 ετών Σίρσε Κένεντι Χιλ από υπερβολική δόση ναρκωτικών με τα αμερικανικά μέσα να μιλούν για άλλη μια φορά για την κατάρα των Κένεντι. Αμερικανικά μέσα σκάλισαν το παρελθόν της όμορφης κοπέλας και έβγαλαν στο φως της δημοσιότητας ότι πίσω από τον θάνατό της υπήρχε η μακροχρόνια μάχη με την κατάθλιψη, η νοσηλεία και ενδεχομένως μια σεξουαλική παρενόχληση που είχε καταλήξει σε βιασμό.

Η χήρα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, Έθελ, νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί.

«Με τις καρδιές μας γεμάτες αγάπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της εκπληκτικής γιαγιάς μας», έγραψε ο Τζο Κένεντι ΙΙΙ στο Χ.

«Πέθανε σήμερα το πρωί από επιπλοκές που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η κόρη της Κέρι Κένεντι έγραψε στα social media ότι η Έθελ Κένεντι έφυγε στον ύπνο της το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο.

Η Κέρι εξήρε το «διαχρονικό έργο της για την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τη δύναμή της να μεγαλώσει 11 παιδιά και να ηγηθεί μιας οικογένειας με 34 εγγόνια και 24 δισέγγονα.

Η γνωριμία και ο γάμος με τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι

Γεννημένη ως Έθελ Σκάκελ στις 11 Απριλίου 1928, στο Σικάγο, ήταν το 6ο από τα 7 παιδιά του μεγιστάνα του άνθρακα Τζορτζ Σκάκελ και της συζύγου του Αν.

Ο πατέρας της κέρδισε εκατομμύρια στη βιομηχανία άνθρακα και η οικογένεια μετακόμισε στο Κονέκτικατ. Η Έθελ έγινε φίλη και στη συνέχεια συγκάτοικος με την Τζιν Κένεντι, τη μικρότερη αδελφή του Τζον Κένεντι και του Ρόμπερτ Κένεντι, ενώ φοιτούσε στο Manhattanville College of the Sacred Heart στη Νέα Υόρκη.

Η Κένεντι γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Ρόμπερτ Κένεντι το 1945 σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στο Κεμπέκ του Καναδά. Εκείνη ήταν μόλις 17 ετών.

Άρχισαν να βγαίνουν και παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1950. Το πρώτο τους παιδί, η Κάθλιν Κένεντι, γεννήθηκε ένα χρόνο μετά.

RFK and Ethel Kennedy visit Portland | KGW Vault

Μπαίνοντας σε μια από τις πιο ισχυρές πολιτικές οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών, η Έθελ Κένεντι υποστήριξε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας του στη Γερουσία των ΗΠΑ και αργότερα κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας το 1968, η οποία έληξε με τη δολοφονία του λίγους μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας.

Ήταν στο πλευρό του Ρόμπερτ Κένεντι όταν εκείνος πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον Σιρχάν Σιρχάν, στo ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες στις 5 Ιουνίου 1968, αμέσως μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, με στόχο το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.

Φωτογραφίες αμέσως μετά τον πυροβολισμό τη δείχνουν να σκύβει πάνω από τον σύζυγό της. Ήταν τριών μηνών έγκυος στη μικρότερη κόρη της, τη Ρόρι, εκείνη την εποχή.

Έξι μήνες μετά τη δολοφονία του συζύγου της , η Έθελ έφερε στον κόσμο την Ρόρι.

Με τον σύζυγό της η Έθελ είχε 11 παιδιά (Kathleen, Joseph II, Robert Jr., David, Courtney, Michael, Kerry, Christopher, Max, Douglas και Rory), μεταξύ τους τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά αποσύρθηκε στηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Κένεντι ίδρυσε το Κέντρο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και στράφηκε στο να εργαστεί για μερικούς από τους ίδιους λόγους που είχε υπερασπιστεί ο σύζυγός της.

Απονέμει επίσης βραβεία σε δημοσιογράφους, συγγραφείς και άλλους που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τις προσπάθειές της, η Κένεντι τιμήθηκε το 2014 με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Παρέμεινε κοινωνικά ενεργή μέχρι τα 90 της χρόνια, συμμετέχοντας το 2016 σε μια διαδήλωση για μεγαλύτερους μισθούς στους αγρότες στη Φλόριντα και το 2018 σε μια απεργία πείνας κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Όταν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε στην Έθελ το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική τιμή της χώρας, το 2014, εξήρε τις κοινωνικές της προσπάθειες.

Οι απιστίες του RFK

Η Έθελ ορκίστηκε ότι δεν θα ξαναπαντρευόταν ποτέ και αφιέρωσε τη ζωή της κυρίως στην ανατροφή των παιδιών της ως ανύπαντρη μητέρα.

Παρόλα αυτά, γνώριζε πολύ καλά ότι ο σύζυγός της RFK την είχε απατήσει κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Οι απιστίες του περιλάμβαναν τις ηθοποιούς Κιμ Νόβακ και Λι Ρέμικ, καθώς και την κουνιάδα του Τζάκι Κένεντι.

Όμως η Έθελ αγαπούσε τον σύζυγό της «πιο ολοκληρωτικά από ό,τι ονειρευόταν» – και αυτό σήμαινε ότι ήταν σε θέση να κάνει τα στραβά μάτια.

Η σχέση της Έθελ με τη σύζυγο του JFK, Τζάκι Κένεντι, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Η Τζάκι φέρεται να ένιωθε ότι η Έθελ προσπάθησε να επισκιάσει την ίδια και άλλες γυναίκες φορώντας ένα σμαραγδί φόρεμα, όταν οι περισσότεροι καλεσμένοι στην επίσημη εκδήλωση φορούσαν μαύρα.

Η Τζάκι έφυγε νωρίς, παραπονούμενη για «φοβερό πονοκέφαλο», σύμφωνα με το People.
Όμως οι δύο γυναίκες έγιναν φίλες αργότερα και δέθηκαν. Άλλωστε τους ένωνε η ίδια τραγωδία: οι δολοφονίες των συζύγων τους.

Σκάνδαλο ρατσισμού

Η Έθελ κατηγορήθηκε ότι «φερόταν στους μετανάστες υπηρέτες της σαν σκυλιά».

Μετά τη δολοφονία του RFK τον Ιούνιο του 1968, η Έθελ ήταν η μόνη κυρία του Hickory Hill, της μυθικής έπαυλης των Κένεντι στο McLean της Βιρτζίνια.

Έγινε γνωστό ως «Horror Hill» από τα ξεσπάσματα θυμού της Έθελ και την κακομεταχείριση των υπηρετών.

Απέκτησε τη φήμη ότι χαστούκιζε και έβριζε τις μετανάστριες οικιακές βοηθούς, τους έκλεβε χρήματα και τους φώναζε σαν «τρελή», με αποτέλεσμα να φεύγουν κλαίγοντας ή να απολύονται», ανέφεραν πηγές. 

«Πραγματικά δεν νομίζω ότι η Έθελ συμπαθούσε τους ισπανόφωνους ή τους μαύρους», δήλωσε η πρώην γραμματέας της, Noelle Fell, στον συγγραφέα Jerry Oppenheimer.

Πληροφορίες από Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version