Ο Δρυμός αυτός, το Εθνικό Πάρκο Κομόντο, από το 1991 έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Από τα πιο γνωστά είδη ζώων που κατοικούν στα νησιά, αποτελεί ο βάρανος του Κομόντο, γνωστότερος ως Δράκος του Κομόντο. Το είδος αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη εν ζωή σαύρα του πλανήτη.
Για την προστασία του Κομόντο, τα νησιά Παντάρ και Ρίνκα (τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα) ανακηρύχθηκαν ήδη από το 1938 προστατευόμενες περιοχές, ενώ το 1965 ο ίδιος χαρακτηρισμός δόθηκε και στο νησί του Κομόντο. Το Εθνικό Πάρκο του Κομόντο ιδρύθηκε το 1980 και αρχικά περιελάμβανε περίπου 75.000 εκτάρια. Το 1984 τα όρια του επεκτάθηκαν και στο νησί Φλόρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει εκτός από τα 4 αυτά, άλλα 25 μικρότερα νησιά, καλύπτοντας συνολικά μια έκταση 1.733 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στα χρόνια που πέρασαν από την έναρξη της λειτουργίας του, ο σκοπός του πάρκου έχει αναβαθμιστεί, προσφέροντας προστασία εκτός από τους Δράκους και σε άλλα ζώα της περιοχής.
Τι είναι ο Δράκος του Κομόντο
Όταν μιλάμε για τον Δράκο του Κομόντο αναφερόμαστε σε μια μεγάλη σαύρα που κατοικεί στα νησιά γύρω από την Ινδονησία. Το ζώο αυτό είναι η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου και μάλιστα κάποιες φορές φτάνει τα 3 μέτρα σε μήκος. Ο δράκος του Κομόντο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Επιτίθεται και κατασπαράζει οποιοδήποτε ον. Είναι φυσικά σαρκοφάγο και τρώει μέχρι και ανθρώπους. Θα τον βρεις στα νησιά Κομόντο, Ρίνκα, Φλόρες, Γκίλι Μοτάνγκ και Γκίλι Ντασάμι.