Μια εικόνα εκατοντάδες λέξεις… Η φωτογραφία που ανέβασε στο twitter το AmericanDefenceNews και δείχνει, όπως αναφέρει, πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας να αποβιβάζουν στην Κριμαία τανκ και στρατιώτες προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Μια περιοχή που μοιάζει, κυρίως τις τελευταίες 24 ώρες, καζάνι έτοιμο να εκραγεί και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Την ανησυχία ήρθε να εντείνει ένα μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο twitter πως η Μόσχα θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με “σθεναρό και ανυποχώρητο” τρόπο, κάνοντας μάλιστα λόγο για “ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Ουκρανία.
“Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται”, αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.
Την ίδια ώρα, ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
“Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις …αεροπορικές βάσεις”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Από χθες άλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν “ζεσταίνει” τα… τανκ του ρωσικού στρατού κι έδωσε εντολή για ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να είναι… ετοιμοπόλεμα τα στρατεύματα. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν πως ετοιμάζεται εισβολή της Μόσχας.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Μόσχα για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει στην Κριμαία. Οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια, διεμήνυσε ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από “εγκληματίες με στρατιωτικές στολές”, ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν “όλα τα αναγκαία μέτρα” για την προστασία των πολιτών.
Από νωρίς το πρωί κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό. Tα επεισόδια που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα σε Τατάρους και φιλορώσους αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή απόσχιση της χερσονήσου.
Οι εξελίξεις δε σταμάτησαν όταν τελείωσαν τα επεισόδια της Τετάρτης. Το πρωί της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης αλλά και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: “Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα”.
Δεκάδες ένοπλοι άνδρες που εισέβαλαν και κατέλαβαν στην έδρα του υπουργικού συμβουλίου και στο κτίριο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, ύψωσαν τη ρωσική σημαία και δίπλα της συνεχίζει να κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως αυτή χαρακτηρίζεται στα Συντάγματα της ίδιας της Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.
Περίπου 100 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. “Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύχτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα”, δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.
Περίπου 50 άνδρες, εξοπλισμένοι με “σύγχρονα όπλα” έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατέλαβαν και εμπόδισαν το πρωί την είσοδο των εργαζομένων στα δύο κτίρια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ.
Στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού».
Οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται “να λάβουν μέτρα” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει τα δύο κτίρια.
Εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Σοβιέτ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το κτίριο είναι περικυκλωμένο από την αστυνομία, όπως και το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης και όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές τελούν και τα δύο υπό κατάληψη και δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από αυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οδόφραγμα έχει στηθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ περίπου 20 άοπλοι αστυνομικοί απώθησαν το πλήθος των περιέργων, κυρίως ρωσόφωνων, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δύο κτίρια.
“Τώρα ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν εδώ οι Ουκρανοί εθνικιστές. Η κατάσταση στο Κίεβο είναι αντισυνταγματική και αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η απάντηση που αρμόζει στο πραξικόπημα εκεί”, είπε ένας κάτοικος.
Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.
Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιας “αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμού” και “την εξέλιξη της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις”, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.
“Οι προβοκάτορες είναι επί των έργω. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας”, γράφει.
Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται «αυθορμήτως» μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.
Από την περασμένη Τρίτη, φιλορώσοι εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού ξεκίνησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ, καλώντας τους τοπικούς βουλευτές να μην αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία του Κιέβου και να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992, σύμφωνα με το οποίο η Δημοκρατία έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Απαιτούν επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Απέναντι από τους φιλορώσους, υπάρχουν οι Τατάροι της Κριμαίας που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ούτε να απομακρυνθούν από τη χερσόνησο, από την οποία είχαν εξοριστεί από το καθεστώς του Στάλιν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί η Κριμαία είναι τόσο σημαντική για Ουκρανία και Ρωσία
Με 18.000€ το χρόνο, ο Γιανουκόβιτς έχτισε… παλάτια – Συνεργάτης του υπόσχεται “απαντήσεις”
Ο Πούτιν έθεσε σε… συναγερμό το στρατό της Ρωσίας
Ράσμουσεν: Στα χέρια του Ουκρανικού λαού το μέλλον της Ουκρανίας
Κρεμλίνο: Η CIA φυγάδευσε τον Γιανουκόβιτς από την Ουκρανία!