Η πρωτοβουλία πολιτών "Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ" συγκέντρωσε ικανοποιητικό αριθμό υπογραφών για την προκήρυξη δημοψηφίσματος για το ζήτημα της διγλωσσίας, σύμφωνα με την έκθεση που απέστειλε η κυβέρνηση της Κροατίας στην Κροατική Βουλή.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 526.549 έγκυρες υπογραφές, δηλαδή ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων και η Βουλή πρέπει να αποφασίσει αν θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του ερωτήματος του δημοψηφίσματος ή να καθορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Η πρωτοβουλία, στην οποία μετέχουν πολλοί βετεράνοι πολέμου, ζητά με δημοψήφισμα να αποφασιστεί χρήση της γλώσσας και της γραφής μειονοτήτων σε περιοχές, στις οποίες αποτελούν το 50% του πληθυσμού και όχι το 1/3 του πληθυσμού, που ισχύει τώρα.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας πρωτοστάτησαν σε διαμαρτυρίες στην πόλη Βούκοβαρ κατά της τοποθέτησης έξω από δημόσια κτίρια πινακίδων στις δύο γραφές, τη λατινική που χρησιμοποιούν οι Κροάτες και την κυριλλική που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι και οι διαμαρτυρίες στη συνέχεια επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, στις οποίες ζουν Σέρβοι.
Ο υπουργός Διοίκησης της Κροατίας, Αρσέν Μπαούκ παρουσίασε στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης την έκθεση που συντάχθηκε μετά από έλεγχο του αριθμού και της εγκυρότητας των υπογραφών των ψηφοφόρων, με αίτημα την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Το υπουργείο Διοίκησης και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υπογραφών.
Μετά την κατάθεση της έκθεσης στη Βουλή, ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής, Πέτζια Γκρμπιν δήλωσε ότι θα προτείνει να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Η Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα και θα απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του ερωτήματος, ανέφερε ο κ. Γκρμπιν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και Εργατικό Κόμμα συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφανθεί για το θέμα το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το Βούκοβαρ, από την Κυριακή, μετά τον δεύτερο γύρο των πρόωρων δημοτικών εκλογών, έχει νέο δήμαρχο, τον Ίβαν Πέναβα, υποψήφιο της δεξιάς “Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης”, ο οποίος δήλωσε ότι η διγλωσσία στην πόλη “εισήχθη δια της βίας και σε αντίθεση με το νόμο”.
Η κροατική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συνταγματικές αλλαγές που θα εμποδίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο θα περιορίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος τάχθηκε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ίστριας (IDS), Μπόρις Μίλετιτς, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τονίζοντας ότι “επιδιώκεται περιορισμός του δικαιώματος των εθνικών μειονοτήτων στην ισότιμη επίσημη χρήση της γλώσσας και της γραφής τους”.
Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου στην πόλη Πούλα, ο κ. Μίλετις υπογράμμισε ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο συζήτησης επειδή αποτελούν τις βασικές αρχές της κροατικής κοινωνίας.
“Το Δημοκρατικό Κόμμα Ίστριας σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία και το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους και να ζητείται η ψήφος τους για ένα ζήτημα, ωστόσο οι σύγχρονες πολιτισμένες χώρες προστατεύουν τις μειονότητές τους, και εγγυώνται τα δικαιώματα τους” επεσήμανε ο κ. Μίλετιτς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας χρόνος από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ
Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς θεωρεί αναξιόπιστο το δικαστικό σύστημα της Κροατίας