Μόνο τυχαία δεν είναι όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσενμπλουμ, λίγο μετά την επώδυνη συμφωνία για την διάσωση της Κύπρου όταν έλεγε ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο συνιστά ένα “νέο πρότυπο” για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από όσα είπε σήμερα η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Όπως αποκάλυψε, ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα.
“Δεν είναι επ’ ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούζ.
Πρόσθεσε ότι “στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον. Είναι μια δυνατότητα”, πρόσθεσε.
Όσο κι αν προσπάθησε η εκπρόσωπος του επιτρόπου να δείξει ότι κρατάει αποστάσεις από τις αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν έπεισε και πολύ.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ, η Σαντάλ Χιουζ, τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
“Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον”, υπογράμμισε η Σ. Χιουζ, και τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του
χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε, είναι θετικό ότι έχει ήδη εγκριθεί η εποπτεία ενώ οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχει ένα πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών που βρίσκεται στο Συμβούλιο και δίνει απαντήσεις.
Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση καταθέσεων για κάτω των 100.000 ευρώ. Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πήρε πίσω τη “βόμβα” μετά τον πανικό στα χρηματιστήρια και την κατρακύλα του ευρώ
Π. Χαραλάμπους: κοντά στο 30% το κούρεμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διορίστηκαν οι ειδικοί διαχειριστές για Λαϊκή και Κύπρου
Η Fitch υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες
‘Πιθανό και δεύτερο πακέτο στο ”κεφάλι” των Κυπρίων”