Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ARD ο Βεστερβέλε είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν “ουσιώδεις μεταβολές στις δεσμεύσεις” που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. “Μπορώ όμως να φανταστώ ότι θα συζητήσουμε εκ νέου τα χρονικά περιθώρια”, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
Ο Βεστερβέλε τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα. Για να εξηγήσει την “ευελιξία” που δείχνει το Βερολίνο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βίωσε μια “πολιτική παράλυση” τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των εκλογών. “Οι απλοί πολίτες δεν πρέπει να είναι τα θύματα (αυτού του γεγονότος), κυρίως αυτού που έχουν ήδη υποστεί δραστικές περικοπές”, συνέχισε.
Μέχρι σήμερα η Γερμανία εμφανιζόταν αμετακίνητη στη θέση της ότι δεν διαπραγματεύεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ και Αθηνών.
Υπέρ του σχηματισμού στην Ελλάδα μιας κυβέρνησης η οποία θα τηρήσει τις συμφωνίες τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου «ARD», λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων «exit poll» από τις ελληνικές εκλογές.
Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, αλλά διευκρίνισε ότι «η αλληλεγγύη αυτή προσφέρεται στη βάση κάποιων συμφωνιών και, αν κάποιος λέει ότι θέλει να καταργήσει αυτή τη βάση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει και η προσφορά αυτής της βοήθειας».
Σημείωσε δε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε συναντηθεί τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα, και ανέφερε ότι και οι δύο επιθυμούν εκ νέου διαπραγμάτευση των συμφωνιών. Αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι θέλει, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα.
«Και πρέπει να δώσουμε κάτι στους Έλληνες» τόνισε ο κ. Σουλτς, για να καταλήξει λέγοντας ότι κατά τη δική του εκτίμηση, ο κ. Τσίπρας αφήνει μια μικρή πόρτα ανοιχτή, καθώς λέει «θέλω νέα συμφωνία», ενώ στην πραγματικότητα θέλει διευκολύνσεις.