Πρώτα άφησαν τις γυναίκες να πηγαίνουν στο γήπεδο. Τώρα, τους επιτρέπουν και να οδηγούν. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017 για να γίνουν τα αυτονόητα στη Σαουδική Αραβία.
Με απόφαση του βασιλιά Σαλμάν, πλέον, στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα (!) να οδηγούν. Ναι, δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα.
Πολλοί κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση. Είναι μάλλον μια θλιβερή υπενθύμιση πως μέχρι τώρα, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν μπορούσαν να οδηγούν. Όχι γιατί δεν ήξεραν αλλά γιατί δεν τους το επέτρεπαν.
Η απόφαση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώθηκε χθες (26.09.2017). Έτσι, η αραβική χώρα δεν είναι πια η μοναδική στον κόσμο που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν. Με την απόφαση του βασιλιά Σαλμάν, θα μπορούν να πιάσουν τιμόνι από τα τέλη του 2018. Αυτό ορίζει το βασιλικό διάταγμα.
Γυναίκες στο τιμόνι
Ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε να εκδίδονται άδειες οδήγησης και για τις γυναίκες, κατά το κείμενο που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2018.
Ήταν πολλές εκείνες είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν γιατί αψήφησαν την απαγόρευση.
«Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ, νιώθω τόσο μεγάλη χαρά», δήλωσε η 30χρονη τραπεζοϋπάλληλος Χάγια Ρακιάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ριάντ. «Δεν θα περίμενα ποτέ μια τέτοια απόφαση πριν (περάσουν ακόμη) δέκα ή είκοσι χρόνια», πρόσθεσε.
Ορισμένες από κάποιες που ανήκουν στην ελίτ στη Σαουδικής Αραβίας μπορούσαν κάλλιστα να οδηγούν στο Λονδίνο ή στο Ντουμπάι, αλλά όχι στο Ριάντ, όπου αν παραβίαζαν την απαγόρευση συλλαμβάνονταν.
Γιατί… χαλαρώνουν
Στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο βασίλειο με ορίζοντα το 2030, με στόχο κυρίως να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο, το Ριάντ μοιάζει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς για τις γυναίκες στη χώρα.
Οι οποίες για παράδειγμα πρέπει να έχουν έγκριση κάποιου «κηδεμόνα» τους, ενός άνδρα της οικογένειας τους—συνήθως του πατέρα, του συζύγου ή του αδελφού τους—για να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν.
Η επικείμενη άρση της απαγόρευσης της οδήγησης ανακοινώθηκε μερικές ημέρες αφότου επιτράπηκε σε γυναίκες να συγκεντρωθούν για μια εθνική γιορτή σε ένα στάδιο. Κι αυτό δεν είχε προηγούμενο στη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ