Τις τελευταίες ημέρες, οι χρήστες των τουρκικών social media μοιράζονται φωτογραφίες τους, δείχνοντας πώς ήταν στα 20 χρόνια τους.
Το hashtag #20liyaşlarchallenge (η πρόκληση των 20 ετών) είναι μονίμως στα trends, με την πρόκληση να… αποδέχονται και πολλοί πολιτικοί. Μεταξύ αυτών και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φωτογραφία του οποίου κυκλοφορεί τόσο στο Twitter, όσο και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία ακόμα φωτογραφία του προέδρου της Τουρκίας, κοινοποίησε το τοπικό γραφείο του AKP στη Μαλάτεια, αναφέροντας πως προέρχεται από τα χρόνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο λύκειο. Ωστόσο, οι άντρες δίπλα του που δείχνουν μεγάλη σε ηλικία, προκάλεσαν ερωτήματα, καθώς δεν θα μπορούσε ένας 20χρονος να πηγαίνει ακόμα… στο λύκειο. Κι επειδή η αντιπολίτευση… καραδοκεί για να εκθέσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, αναφορικά με τη μόρφωση του, σύντομα η φωτογραφία… εξαφανίστηκε από τη σελίδα του κυβερνώντος κόμματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2021, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα Τουρκίας (ΗΚΡ) είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Τατσεττίν Τσολάκ, οι ημερομηνίες στο βιογραφικό του Τούρκου προέδρου δεν ταιριάζουν. Και αυτό γιατί το 1973 οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν παραπάνω μαθήματα μετά το τέλος του Γυμνασίου ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν απόφοιτος ενός επαγγελματικού γυμνασίου για την κατάρτιση των ιμάμηδων και θα χρειαζόταν να παρακολουθήσει αυτά τα παραπάνω μαθήματα τα οποία θα διαρκούσαν ένα χρόνο.
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο Ερντογάν παρακολούθησε πρόσθετα μαθήματα το 1973 και εγγράφηκε επίσης στο πανεπιστήμιο το 1973», δήλωσε ο Τσολάκ τονίζοντας πως και τα δυο αυτά γεγονότα δεν θα μπορούσαν να συμβούν ταυτόχρονα. Σύμφωνα με το αριστερό κόμμα αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει απολυτήριο Γυμνασίου, δεν θα μπορούσε να έχει εγγραφεί και φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο κάτι που σημαίνει πως δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Το θέμα αποτελεί πολυετή διαμάχη, ενώ ο Ερντογάν δεν έχει παρέχει ποτέ ικανοποιητική τεκμηρίωση για την αποφοίτησή του. Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το 2016 το BBC, οι Τούρκοι πολίτες είχαν ξεσηκωθεί εκείνη την εποχή, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να παρουσιάσει το πτυχίο του. Είχε δημιουργηθεί και το hashtag # YaDiplomaYaİstifa -δηλαδή, είτε παρουσιάζεις το πτυχίο σου είτε παραιτείσαι. Το θέμα, όμως, είχε βρεθεί στην επικαιρότητα και το 2014. Στην Τουρκία μόνο κάτοχος πτυχίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία αλλά ο Ερντογάν δεν έχει παρουσιάσει ποτέ επίσημα τους τίτλους σπουδών του… Παλαιότερα, είχε δηλώσει ότι το πανεπιστήμιό του έκλεισε με δικαστική εντολή το 2014. Και παρότι το πανεπιστήμιο άνοιξε εκ νέου, το πτυχίο του Ερντογάν δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Κυκλοφόρησε, μάλιστα, η φωτογραφία ενός πτυχίου με το όνομα του Ερντογάν και ημερομηνία αποφοίτησης το 1981 αλλά, όπως αναφέρουν τουρκικά δίκτυα, το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1982… Οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν ζητήσει πολλές φορές από τον Ερντογάν να παρουσιάσει στα κανάλια συμφοιτητές του, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε ποτέ, παρότι μιλάει τακτικά για τους συμμαθητές του από το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Έτσι, οι φήμες στα κοινωνικά δίκτυα ενισχύθηκαν…
Η επίσημη βιογραφία του Ερντογάν γράφει ότι αποφοίτησε από το τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Μαρμαρά το 1981. Στην πραγματικότητα, όμως, η συζήτηση αυτή δεν έχει καμία ουσία… Όχι γιατί δεν έχει σημασία εάν ο Ερντογάν είπε ψέματα στον λαό του αλλά επειδή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έχει ήδη εκδώσει απόφαση που αναφέρει ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι και βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν αντίγραφο του πτυχίου τους για να συμμετάσχουν στις εκλογές!