Νέα στρατιωτικά δεδομένα δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Η τοποθέτηση του συστήματος στα νότια τουρκικά παράλια, σε συνδυασμό με τους ήδη εγκατεστημένους S-400 στα δυτικά παράλια της Συρίας, δημιουργεί ένα περίεργο αντιαεροπορικό πλέγμα πάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Πρόκειται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», για μια εξέλιξη, «που καταδεικνύει κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των ευρύτερων εξελίξεων: Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Η Μόσχα, προστίθεται, «έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καλύψει το κάθε κενό που εμφάνιζε ή εμφανίζει η πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή».
Το δραστικό βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος φτάνει τα 400 χιλιόμετρα, θέτοντας, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τη βρετανο-νατοϊκή βάση Ακρωτηρίου, έξω από τη Λεμεσό, εντός βεληνεκούς, είτε το σύστημα S-400 βρίσκεται στη Λαττάκεια της Συρίας, είτε τοποθετηθεί στα Άδανα της Τουρκίας. Παράλληλα, οι παρεμβολές των ραντάρ του συστήματος μπορεί να καλύψουν μια πολύ μεγαλύτερη ακτίνα πολύ πιο νότια από την Κύπρο.
Οι S-400 (Triumf) αποτελούν αναβάθμιση του γνωστού συστήματος S-300 (το οποίο βρίσκεται και στο οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με τους πυραύλους να έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, ενώ αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο). Θεωρείται εφάμιλλο (αν όχι ανώτερο) του αμερικανικού Patriot, και μπορεί να πλήξει ιπτάμενους στόχους σε απόσταση μέχρι και 400 χλμ. ενώ, όπως σημειώνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον στόχων εδάφους και θαλάσσης. Είναι αυτοκινούμενο και έχει χρόνο ανάπτυξης μόλις 15 λεπτά.
Όταν το σύστημα S-400 αναπτυσσόταν στη Συρία -μεσούσης της κρίσης στις τουρκορωσικές σχέσεις- το πρακτορείο «Σπούτνικ» είχε σημειώσει σ’ ένα αφιέρωμά του και τα εξής: «Μπορεί να πλήξει αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και ως εκ τούτου αποτελεί λόγο προβληματισμού για τους Τούρκους επιτελείς».
Στην προκειμένη περίπτωση, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας, ό,τι ίσχυε προηγουμένως σε βάρος της Τουρκίας «σήμερα -εάν ολοκληρωθεί η αγορά- ισχύουν και σε βάρος άλλων χωρών στην περιοχή».