«Νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα το πρωί μία συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο δε Σόιμπλε, το βιολί του...
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.
Στο γνωστό ύφος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών»
Η σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, αφού Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν τα έχουν βρει ακόμη στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, αλλά ούτε και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο σημερινός στόχος πλέον είναι να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε η συμφωνία να καταστεί δυνατή αργότερα μέσα στον μήνα ή τον Ιανουάριο.
Το κλίμα ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι θετικό και όλες οι πλευρές θα εκφράσουν τη βούληση για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, κοινοτικές πηγές υποστήριζαν πως αν οι εκκρεμότητες αφορούσαν μόνο τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, θα είχαμε συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γιατί οι διαφορές είναι τέτοιες που μπορούν να γεφυρωθούν.
Ειδικότερα, μεταξύ των θεμάτων που υπάρχει ταύτιση απόψεων είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα παρουσιάσει σήμερα στους υπουργούς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο θέμα αυτό θα καταγραφεί καταρχήν συμφωνία, αφού τα θέλει και το ΔΝΤ, άσχετο αν θεωρεί πως δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.