Τα στοιχεία που δίνουν στο φως διεθνείς οργανώσεις για τα παιδιά όπως η βρετανική Save the Children είναι σοκαριστικά. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Δε θα είναι ούτε η τελευταία. Αλλά οι «μεγάλοι» του κόσμου δε νοιάζονται. Τους νοιάζουν άλλα παιχνίδια. Τι θα κάνουν οι Σύροι μεταξύ τους, καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Αρκεί να έχουν ανάγκες σε όπλα…
Τα στοιχεία αφορούν παιδιά μικρότερα των 18 ετών. Αν ήταν παιδιά από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία, τον Καναδά ή όποια άλλη χώρα του «πολιτισμένου» κόσμου, θα ήταν πρώτο θέμα παντού. Αλλά στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στη Ρουάντα, στο Μάλι, τα παιδιά είναι ενός κατώτερου Θεού.
Στη Συρία, λοιπόν, τα παιδιά βιάζονται, δολοφονούνται, κακοποιούνται, βασανίζονται, χρησιμοποιούνται σαν ασπίδες, σαν αχθοφόροι, σαν πληροφοριοδότες ακόμη και σαν στρατιώτες. Και από τους κυβερνητικούς και από τους αντάρτες. Ουδείς αναμάρτητος.
Η έκθεση Childhood Under Fire εκτιμά των 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη βοήθειας. Αλλά η κραυγή τους δε φτάνει ούτε στην Ουάσιγκτον ούτε στη Νέα Υόρκη (ΟΗΕ), ούτε στις Βρυξέλλες ούτε πουθενά.
Αν υπάρχουν παιδιά που γλιτώνουν απ’ όλα τα παραπάνω, οι γονείς τους τα αναγκάζουν να παντρευτούν μήπως και γλιτώσουν.
Ένα 12χρονο αγόρι, πρόσφυγας πια, είδε τον καλύτερό του φίλο να πέφτει νεκρός με μια σφαίρα στην καρδιά. Βρίσκονταν έξω από ένα φούρνο. “Ο φίλος του δέχτηκε μία σφαίρα στην καρδιά. Αρχικά (ο 12χρονος) νόμιζε ότι αστειευόταν γιατί δεν υπήρχε αιμορραγία. Δεν κατάλαβαν ότι σκοτώθηκε μέχρι που του έβγαλαν το πουκάμισο” είπε στο Reuters ο επικεφαλής της οργάνωσης Τζάστιν Φόρσαϊθ.
Άλλο σοκαριστικό περιστατικό, περιγράφει ο ίδιος: γνώρισε ένα αγόρι που είπε ότι βρισκόταν σε ένα κελί με 150 άτομα, ανάμεσά τους 50 παιδιά. Τον έβγαζαν έξω καθημερινά, τον τοποθετούσαν σε ένα γιγάντιο τροχό και τον έκαιγαν με τσιγάρα. Ήταν 15 ετών.
Η έκθεση αναφέρει περιπτώσεις κοριτσιών, έως και 14 ετών, που υποχρεώνονται από τις οικογένειές τους να παντρευτούν επειδή δεν μπορούν να τα στηρίξουν ή επειδή ελπίζουν ότι ένας σύζυγος θα μπορέσει να τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και να τα γλιτώσει από την απειλή της σεξουαλικής βίας.
Παρά την δέσμευση των διεθνών δωρητών για χορήγηση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τις ανάγκες των εκτοπισμένων, μόνο το 25% του ποσού αυτού έχει εκταμιευθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Έτσι νομίζουν ότι θα βοηθήσουν…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ημέρα της Γυναίκας: Μια πρόσφυγας που προτιμά τον πόλεμο από την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συρία: Στα χέρια ανταρτών 21 κυανόκρανοι – Διαβουλεύσεις για την απελευθέρωσή τους
Συρία: Παρέδωσαν Γερμανό δημοσιογράφο που αγνοείτο στον πρεσβευτή της Ρωσίας
Der Spiegel: “Οι Τούρκοι φέρονται απαξιωτικά στους Γερμανούς των Patriot”
12 άνθρωποι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου στις φυλακές της Δαμασκού