Το πεύκο, με την ονομασία «Ίταλους», διαδέχεται τον «’Αδωνι», ένα ελληνικό πεύκο στην Πίνδο, που το 2016 είχε χρονολογηθεί ότι έχει ηλικία 1.075 ετών.
Οι Ιταλοί επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας «Ecology». Ο «Ίταλους» περιστοιχίζεται και από άλλα χιλιόχρονα δέντρα στο ίδιο πάρκο.
Αντίθετα όμως από τον «’Αδωνι», όπου η δεντροχρονολόγηση με τη μέθοδο των δαχτυλίων ήταν πιο εύκολη, στην περίπτωση του «Ίταλους» το εσωτερικό του δέντρου ήταν σε χειρότερη κατάσταση και η εκτίμηση της ηλικίας του ήταν πολύ πιο δύσκολη.
«Το εσωτερικό του ήταν σαν σκόνη, ποτέ ξανά δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο» δήλωσε στο “National Geographic” ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Αλφρέντο Ντι Φίλιπο του Πανεπιστημίου της Τούσκια στο Βιτέρμπο.
Οι επιστήμονες τελικά συμπέραναν ότι ο πρώτος δακτύλιος του ιταλικού πεύκου σχηματίσθηκε το 789 μ.Χ. Καθώς μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες οι δακτύλιοι του μεγαλώνουν ξανά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι το δέντρο θα φθάσει τα 1.300 χρόνια.
Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά ακόμη αιωνόβια δέντρα, μερικά από τα οποία πιθανώς έχουν ξεπεράσει και την ηλικία των 1.500 ετών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά για να επιβεβαιωθεί πόσο γέρικα είναι.
Όσον αφορά το αρχαιότερο γνωστό επιστημονικά επιβεβαιωμένο δέντρο στον κόσμο, η τιμή ανήκει σε ένα πεύκο στην Καλιφόρνια, που είναι άνω των 5.000 ετών.
Υπάρχει, επίσης, ένα νορβηγικό έλατο ηλικίας 9.560 ετών, το οποίο είναι το γηραιότερο στον κόσμο δέντρο-μέλος αποικίας, καθώς ανήκει σε μια ομάδα όμοιων γενετικά δέντρων, τα οποία μοιράζονται το ίδιο σύστημα ριζών, αλλά γεννούν ξεχωριστούς κορμούς και κλαδιά.