να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για περιορισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας και αντίθετα έχουν επιτρέψει να χάνονται με ανησυχητικό ρυθμό σχεδόν όλα τα είδη και τα οικοσυστήματα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που κρούει τον κώδωνα κινδύνου και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων και των περιβαλλοντολόγων.
Οι ερευνητές, με τη βοήθεια 40 ερευνητικών φορέων από όλο τον κόσμο, εξέτασαν 31 δείκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, που αφορούν την περίοδο 1970-2005. Διαπίστωσαν ότι η ανθρωπότητα υστερεί σε σχέση με τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ηγέτες της Γης το 2002, στο πλαίσιο της διεθνούς Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα από 191 κράτη, για να μειώσουν το ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 – κάτι που δεν κατέστη εφικτό.
Η μελέτη, υπό τον ερευνητή Στιούαρτ Μπούτσαρτ του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν βρήκε σχεδόν καθόλου σημάδια ότι, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επιβραδυνθεί η απώλεια της βιοποικιλότητας. Αντίθετα, διαπίστωσε συνεχείς μειώσεις στους πληθυσμούς πολλών σπονδυλωτών ζώων, θαλάσσιων ειδών, δασικών και άλλων οικοσυστημάτων, κοραλλιογενών υφάλων κ.α. Εκτιμάται, για παράδειγμα, ότι μετά το 1970 οι πληθυσμοί των ζώων έχουν μειωθεί κατά 30% και των κοραλλιών κατά 40%. «Οι απώλειες αυτές είναι σαφώς μη βιώσιμες», τονίζει η μελέτη.
Οι ερευνητές καλούν τις κυβερνήσεις του πλανήτη να δείξουν μεγαλύτερη σοβαρότητα όσον αφορά τη διατήρηση των ειδών της Γης, αλλάζοντας τις καταστροφικές πολιτικές τους και ενσωματώνοντας τη βιοποικιλότητα στις αποφάσεις τους, ειδικότερα αναφορικά με τις χρήσεις γης. Σύμφωνα με την έρευνα, αν και το 12% της ξηράς του πλανήτη βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας, αυτό δεν λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά, ενώ όσον αφορά τους ωκεανούς, λιγότερο από το 1% προστατεύεται.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, σχολιάζοντας την ανησυχητική μελέτη, τόνισε ότι «δεν μπορούμε πια να χρησιμοποιούμε τη δικαιολογία πως δεν ξέρουμε αρκετά για την απώλεια της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας. Ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι μεν καθοριστικός, όμως το μέγεθος και ο ρυθμός επιδείνωσης του προβλήματος σημαίνουν ότι όλοι μας, από τα άτομα μέχρι τις επιχειρήσεις, πρέπει να δράσουμε άμεσα για να σώσουμε όλες τις μορφές ζωής πάνω στη Γη, πριν περάσουμε το σημείο χωρίς επιστροφή».
Οι 193 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα, θα συνέλθουν στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας φέτος τον Οκτώβριο και ελπίζεται ότι τα πορίσματα της νέας έρευνας θα «ταρακουνήσουν» τους ηγέτες τους για να αναλάβουν δράση.