Πολύ αυστηρούς περιορισμούς και εχθρότητα τόσο από τις αρχές του Ισραήλ όσο και από εβραίους εποίκους καταγγέλλουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι χριστιανοί που θέλουν γιορτάσουν το Πάσχα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian παρουσιάζει εκτενώς την ένταση και την βία που επικρατεί στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ τις ιερές ημέρες του Πάσχα, καθώς οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν «καψόνια» από τις αρχές του Ισραήλ, κάνοντας «αφόρητη» την κατάσταση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενδεικτική ήταν η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης, κατά την οποία ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων πλένει τα πόδια 12 μοναστικών ιερέων για να τιμήσει τη μνήμη του Μυστικού Δείπνου, ένα από τα πολλά πασχαλινά τελετουργικά που γίνονται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Για τους Χριστιανούς, δεν υπάρχει πιο ιερό μέρος για να γιορτάσουν τη μνήμη του Πάσχα από τον τόπο όπου ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε. Ωστόσο, το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το πρωί της Πέμπτης (17.04.2025) ήταν μικρό και βουβό και η απουσία αρκετών Παλαιστίνιων Χριστιανών ήταν αισθητή.
Για γενιές, οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που ζούσαν, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, χωριά και πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπως η Ραμάλα κι η Βηθλεέμ ταξίδευαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Πάσχα για να συμμετάσχουν στις προσευχές, τις λειτουργίες και τις τελετές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου (Ναός της Αναστάσεως βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ από την Ιορδανία στον εξαήμερο πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκε μονομερώς το 1980.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ / REUTERS / Ammar Awad
Ωστόσο, αιώνες παράδοσης έχουν σπάσει από τον ολοένα και πιο δρακόντειο έλεγχο του Ισραήλ στα εδάφη αυτά, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη που ζει εκτός Ιερουσαλήμ, πρέπει να λάβει στρατιωτική άδεια εάν θέλει να εισέλθει στην πόλη. Για χρόνια, χορηγούνταν τακτικά άδειες στους χριστιανούς στα παλαιστινιακά εδάφη για να επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ την περίοδο του Πάσχα, αλλά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ήταν σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν.
Για το φετινό Πάσχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε εκδώσει 6.000 άδειες, αν και υπάρχουν 50.000 Χριστιανοί, κυρίως Καθολικοί ή Έλληνες Ορθόδοξοι, που ζουν στη Δυτική Όχθη πέρα από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Όμως, στην πραγματικότητα, μόνο 4.000 δόθηκαν, σύμφωνα με τους χριστιανούς ηγέτες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο λίγα μέλη κάθε οικογένειας έκαναν αίτηση για να αποκτήσουν τις σχετικές άδειες.
Αυτές οι άδειες ισχύουν μόνο για μία εβδομάδα και δεν επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους προσκυνητές να μείνουν στην Ιερουσαλήμ τη νύχτα, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν το εξαντλητικό ταξίδι της επιστροφής στη Δυτική Όχθη με λεωφορείο ή ταξί, διασχίζοντας πολλά σημεία ελέγχου του στρατού κάθε βράδυ, περιορίζοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος, παρά το γεγονός ότι έχουν έγκυρες άδειες.
Οι λίγοι που τα κατάφεραν να βρεθούν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζουν αυξημένη αστυνομική βία τα τελευταία χρόνια. Τον Απρίλιο του 2023, Παλαιστίνιοι χριστιανοί πιστοί και διεθνείς προσκυνητές ξυλοκοπήθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία και τον ισραηλινό στρατό καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στο Ναό της Αναστάσεων.
«Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ και αρκετοί δεν θα διακινδυνεύσουν να παρακολουθήσουν πια τις τελετές του Πάσχα», είπε ο Ομάρ Χαράμι, ο διευθυντής της Sabeel, μιας χριστιανική οργάνωσης με έδρα την Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αρκετός κόσμος ξυλοκοπήθηκε το 2024 καθώς προσπαθούσε να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα στην Παλιά Πόλη και οι Χριστιανοί στην Παλιά Πόλη αντιμετώπιζαν τακτικά εχθρότητα έξω από εκκλησίες.
«Θα πάω στους εορτασμούς το Μεγάλο Σάββατο γιατί η οικογένειά μου είναι μέρος αυτής της παράδοσης εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν πρόκειται να φέρω τα παιδιά μου, είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση τώρα, με την αστυνομική βία», είπε ο Χαράμι.
Η χριστιανική κοινότητα φοβάται επίσης την ισραηλινή αστυνομία επειδή αποκλείει και εμποδίζει με βίαιο τρόπο χιλιάδες πιστούς που θέλουν να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ανάστασης, την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους για εκατοντάδες χρόνια στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
REUTERS / Ammar Awad
Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές επικαλούνται ζητήματα ασφάλειας λόγω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας και της παρουσίας «τρομοκρατικών στοιχείων» στην Δυτική Όχθη, όμως η χριστιανική κοινότητα θεωρεί ότι αυτό είναι μια αβάσιμη δικαιολογία που την χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να ασκεί πίεση στους Χριστιανούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί είναι μεταξύ των 51.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ισραήλ και την Κυριακή των Βαΐων (13.04.2025), ένας ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian, η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για όλους τους Χριστιανούς, όχι μόνο για εκείνους με αραβική καταγωγή.
Η άνοδος του εβραϊκού εθνικισμού στο Ισραήλ και η εκλογή της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, έχουν ενθαρρύνει τα εξτρεμιστικά εβραϊκά κινήματα εποίκων, που θέλουν να διεκδικήσουν όλο το Ισραήλ και τα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους ως κράτος μόνο για τους Εβραίους, σε προκλητικές και βίαιες ενέργειες τόσο εναντίον χριστιανών όσο και κατά των μουσουλμάνων.
Την ίδια στιγμή, η θρησκευτική μισαλλοδοξία και το αντιχριστιανικό αίσθημα έχουν γίνει κυρίαρχα από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, ο εξαιρετικά σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, περιέγραψε το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί φτύνουν τους Χριστιανούς ως «παλιά εβραϊκή παράδοση».
REUTERS / Ammar Awad
Μια πρόσφατη έκθεση του Rossing Center for Education and Dialogue κατέγραψε την κατακόρυφη αύξηση της κλίμακας και της σοβαρότητας των επιθέσεων σε χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρο το Ισραήλ το 2024, από φτύσιμο ιερέων και δημόσια ρητορική μίσους μέχρι βεβήλωση τάφων, εμπρηστικές επιθέσεις και βανδαλισμούς εκκλησιών.
«Συνήθως είναι νεαροί Ισραηλινοί Εβραίοι που κάνουν αυτές τις επιθέσεις δίχως τιμωρία», δήλωσε ο John Munayer, διευθυντής τμήματος στο Rossing Center κι υπογραμμίζει: «Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια από σκληροπυρηνικούς εποίκους Σιωνιστές να κάνουν αφόρητη την κατάσταση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για τους Χριστιανούς που βρίσκονται εκεί για αιώνες».
Από την πλευρά του, ο πατέρας Νίκων Γκολόβκο από τη Ρωσική Εκκλησιαστική Αποστολή δήλωσε ότι «τα τελευταία 9 χρόνια βλέπει την κατάσταση να αλλάζει προς το χειρότερο» και πρόσθεσε: «Δεχόμαστε πολύ περισσότερη εχθρότητα και επιθετικότητα από την εβραϊκή κοινότητα. Φτύνουν τους ιερείς, ακόμη και όταν περπατάμε στη χριστιανική συνοικία. Στέλνουν ένα μήνυμα ότι η πόλη δεν ανήκει σε όλες τις κοινότητες αλλά μόνο στους Εβραίους. Δεν ήταν έτσι πριν».
Μετά από ένα περιστατικό, στο οποίο βίντεο έδειχνε ορθόδοξους Εβραίους να φτύνουν χριστιανούς, το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ είχε δεσμευτεί πλήρως να διαφυλάξει το ιερό δικαίωμα της λατρείας και του προσκυνήματος στους ιερούς τόπους όλων των θρησκειών».