Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Εύα Ζαγιάτσοβσκα-Χέρνικ: Ποια είναι η πολωνή ευρωβουλευτής που κατσάδιασε την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Εύα Ζαγιάτσοβσκα-Χέρνικ: Ποια είναι η πολωνή ευρωβουλευτής που  κατσάδιασε την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Instagram

Σκηνές απείρου κάλους χθες Πέμπτη (18.07.2024) πριν ψηφοφορία για την προεδρία στην Κομισιόν η οποία ανέδειξε την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη 5ετή θητεία. Μετά το χαμό που έκανε η ρουμάνα ευρωβουλευτής με φίμωτρο, ακολούθησε η Πολωνή ευρωβουλευτής Εύα Ζαγιάτσοβσκα.

Η πολωνή ευρωβουλευτής Εύα Ζαγιάτσοβσκα «κατσάδιασε» για τα καλά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν λίγες ώρες πριν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επαναφέρουν στη στο τιμόνι της Κομισιόν για μία δεύτερη θητεία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τις μεταναστευτικές και πράσινες πολιτικές της από μία εκπρόσωπο της νεότερης ευρωσκεπτικιστικής ομάδας «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» (ESN) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Εύα Ζαγιάτσοβσκα-Χέρνικ, Πολωνή ευρωβουλευτής μέλος της ευρωσκεπτικιστικής και σκληρής δεξιάς ομάδας ESN, επιτέθηκε στην φον ντερ Λάιεν.

Αφού έλαβε τον λόγο, περιέγραψε την πρώτη εκλογή της φον ντερ Λάιεν ως «τεράστιο λάθος» προτού αναφερθεί στις πολιτικές της Γερμανίδας πολιτικού.

«Είστε το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία καταστρέφει την ευρωπαϊκή οικονομία και τη γεωργία, η οποία οδηγεί την Ευρώπη σε οικονομικό τέλμα. Είστε το πρόσωπο όλης της κλιματικής τρέλας της ΕΕ, η οποία οδηγεί εμάς τους Ευρωπαίους να γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί».

«Εν τέλει είστε το πρόσωπο του συμφώνου μετανάστευσης και σας απευθύνομαι ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μητέρα προς μητέρα».

Η Ζαγιάτσοβσκα-Χέρνικ η οποία είναι μέλος του πολωνικού δεξιού κόμματος Συνομοσπονδία, συνέχισε ρωτώντας την Πρόεδρο της Επιτροπής γιατί δεν «ντρέπεται» για το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο δημιουργεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για την πιο ισότιμη ανταλλαγή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών.

«Πώς μπορείτε να μην ντρέπεστε προάγοντας κάτι σαν το Σύμφωνο Μετανάστευσης, που οδηγεί εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά να αισθάνονται πως απειλούνται μέσα στις ίδιες τους τις πόλεις; Είστε υπεύθυνη για κάθε βιασμό, για κάθε επίθεση και για κάθε τραγωδία που προκλήθηκε από τους παράνομους μετανάστες, διότι εσείς είστε που καλείτε αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη. Και γι’ αυτά που κάνατε, θα έπρεπε να πάτε στη φυλακή και όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

«Ξέρετε τι σκεφτόμαστε για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνό σας; Αυτό. Ξέρετε τι σκεφτόμαστε για το Σύμφωνο Μετανάστευσης; Αυτό!» πρόσθεσε σε έντονο ύφος, σκίζοντας επιδεικτικά δύο κομμάτια χαρτιού.

Εκείνη τη στιγμή, παρενέβη η Ρομπέρτα Μετσόλα, που προσπάθησε να τη διακόψει, λέγοντας πως τελείωσε ο χρόνος της, ενώ η Φον ντερ Λάιεν την παρακολουθούσε με ένα μειδίαμα.

Η 34χρονη Εύα Ζαγιάτσοβσκα είναι καθηγήτρια ιστορίας και δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου του σχηματισμού «Konfederacja Wolność i Niepodległość» στην Πολωνία.

 

Ξεκίνησε την πολιτική της πορεία το 2014, συνδεόμενη με το κόμμα Korwin στηνγενέτειρά της το Ράντομ. Από το 2016 ως το 2023 εργάστηκε ως δημοσιογράφος και από τον Δεκέμβριο του 2023 ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου του συνασπισμού «Konfederacja» και κέρδισε για πρώτη φορά έδρα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις