Τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με τα νούμερα που καταγράφονται σε Ανατολική Αφρική και Ασία είναι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστυού στις γυναίκες από την Ευρώπη.
Παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κακή διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ και καθυστέρηση της μητρότητας ¨εκγλωβίζουν” την σύγχρονη Ευρωπαία γυναίκα.
Στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού χτυπά κάθε χρόνο 4.500 γυναίκες και περίπου 1.600 ετησίως χάνουν τη ζωή τους.
Σε ολόκληρο το κόσμο το 2008 καταγράφηκαν περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας (World Cancer Research Fund). Ο αντίστοιχος αριθμός πριν από περίπου 35 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 500.000.
«Η παχυσαρκία αλλά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν ενοχοποιηθεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού. Και στην πλειονότητά τους οι Ελληνίδες, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, απομακρύνονται χρόνο με τον χρόνο από τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, η δυναμική τους είσοδο στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς τις κρατά καθηλωμένες επί ώρες σε μια καρέκλα, αποφεύγοντας ακόμη και την ήπια άσκηση όπως είναι το περπάτημα», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».