Σάββατο, 24 Αυγ.
36oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Έκρηξη κρουσμάτων στο Μπουρουντί – «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο»

Ευλογιά των πιθήκων: Έκρηξη κρουσμάτων στο Μπουρουντί – «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο»
Φωτογραφία Reuters - Arlette Bashizi

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Μπουρουντί με τα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων να αυξάνονται και το σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει το νέο στέλεχος Clade 1b στα «τυφλά».

Ο 40χρονος Egide Irambona, είναι ένας από τους πολλούς πολίτες του Μπουρουντί που προσβλήθηκαν από την ευλογιά των πιθήκων τον τελευταίο μήνα.

Καθισμένος ημίγυμνος στο κρεβάτι του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου King Khaled και με φουσκάλες στο πρόσωπο, στα χέρια και στο στήθος του, μιλά για τον πόνο που του έχει προκαλέσει η mpox.

«Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό μου. Ήταν τόσο οδυνηρό που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Μετά ο πόνος υποχώρησε εκεί και μετακινήθηκε στα πόδια μου», αποκάλυψε στο BBC.

Ο Irambona νοσηλεύεται για 9η ημέρα στο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς πρόλαβε να μολύνει και την σύζυγό του η οποία νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο.

«Είχα έναν φίλο που είχε φουσκάλες. Νομίζω ότι το πήρα από αυτόν. Δεν ήξερα ότι ήταν mpox. Ευτυχώς τα επτά παιδιά μας δεν έχουν δείξει σημάδια ότι το έχουν», είπε βαθιά ταλαιπωρημένος.

Ο Irambona είναι ένας από τα περισσότερα από τα 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα του προηγούμενου μήνα στη χώρα του.

Το Μπουρουντί είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην οποία ξεκίνησε η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων.

Στο Κονγκό έχουν καταγραφεί 450 θάνατοι και 14.000 ύποπτα κρούσματα για φέτος.

Στο Μπουρούντι, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θανατηφόρο είναι το ξέσπασμα του Clade 1b, επειδή δεν μπορούν να γίνουν δοκιμές στις περιοχές που έχουν μολυνθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση της ευλογιάς και σε άλλες χώρες πέρα από την αφρικανική ήπειρο.

Το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 15 χρόνων

Το νοσοκομείο στην Μπουτζουμπούρα που νοσηλεύεται ο Irambona, φιλοξενεί ένα από τα τρία κέντρα θεραπείας mpox στην πόλη.

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι πως από τα 61 διαθέσιμα κρεβάτια, τα 59 καταλαμβάνονται από μολυσμένους ασθενείς. Το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι παιδιά κάτω των 15 χρόνων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μόλυνση των παιδιών καθώς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο στο Μπουρουντί.

«Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται», λέει η υπεύθυνη γιατρός του νοσοκομείου Odette Nsavyimana.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι γιατροί έστησαν τρεις σκηνές έξω από το νοσοκομείο ώστε στη μία να γίνεται η διαλογή, στη δεύτερη να κρατούνται τα ύποπτα κρούσματα και στην τρίτη να βρίσκονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πριν μεταφερθούν στους θαλάμους.

Η υπεύθυνη του νοσοκομείου μίλησε και για τα μολυσμένα μωρά που λόγω ηλικίας θα πρέπει να κρατούνται με τις μητέρες τους ακόμη και αν αυτές δεν έχουν μολυνθεί.

«Είναι δύσκολο, ειδικά όταν έρχονται τα μωρά. Δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους, γι’ αυτό πρέπει να κρατήσω και τις μητέρες τους εδώ. Ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση», λέει η Nsavyimana.

Το Μπουρουντί αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της ευλογιάς των πιθήκων, με τις αρχές να ανησυχούν για την μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

«Ανησυχώ για τους αριθμούς. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το χειριστούμε», είπε η γιατρός.

Το προσωπικό του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη διαχείρηση των ασθενών λόγω της μεγάλης γραφειοκρατείας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις