Πέμπτη, 15 Αυγ.
34oC Αθήνα

Ευλογιά των Πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Σουηδία

Ευλογιά των Πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Σουηδία
Reuters

Η ευλογιά των Πιθήκων έφτασε και στην Ευρώπη καθώς το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Σουηδία, όπως επιβεβαίωσε η σκανδιναβική χώρα για την πιο μεταδοτική παραλλαγή της νόσου mpox.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες (14.08.2024) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σχετικά με την πιθανότητα η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πέρα από την Αφρική, ενώ σήμερα (15/08/2024) ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία λόγω του ξεσπάσματος του «Clade Ib», ενός νέου θανατηφόρου στελέχους της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική.

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι η εξάπλωση του ιού εντός της Αφρικής και πέραν αυτής. Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ ανησυχητική», είπε ο γενικός διευθυντής Γκεμπρεγέσους συνιστώντας προσοχή για τη δημόσια υγεία.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί 17.000 κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι σε 13 χώρες της Αφρικής.

Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στην οποία υπάρχουν 96% επιβεβαιωμένα κρούσματα τον τελευταίο μήνα.

Συγκριτικά με το 2023, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160%.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2022. Από αυτούς, οι 1.456 ασθενείς, πέθαναν.

Επιδημιολόγος που εργάζεται στο Κονγκό, ο Ζακ Αλόντα, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, σε καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκεται ανατολικά.

«Η χειρότερη περίπτωση που έχω δει, είναι αυτή ενός βρέφους έξι εβδομάδων, που προβλήθηκε σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων».

«Μολύνθηκε επειδή ο υπερπληθυσμός του νοσοκομείου ανάγκασε αυτό και τη μητέρα του να μοιράζονται ένα δωμάτιο με κάποιον άλλον ασθενή που είχε τον ιό και ο οποίος δεν είχε διαγνωστεί», είπε ο Αλόντα για την κατάσταση στο Κονγκό.

Οι τρόποι μετάδοσης και τα συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής ασθένεια και μεταδίδεται εύκολα από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους.

Μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω της στενής επαφής (άγγιγμα, φιλί, σεξουαλική επαφή, μολυσμένες βελόνες και ρούχα).

Σαν σύμπτωμα έχει πυρετούς, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πονοκεφάλους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες και χαμηλή ενέργεια.

Στα προηγούμενα στελέχη του ιού, τα εξανθήματα εμφανίζονταν στο πρόσωπο, το στόμα και τα γεννητικά όργανα.

Η ασθένεια προσέβαλε κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υπογράψει ήδη για την επείγουσα χρήση των δύο εμβολίων και έχει αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατ. δολάρια.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις