Site icon NewsIT

Ευρωεκλογές 2014: Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κομισιόν σχολιάζουν τα αποτελέσματα

26.05.2014 | 05:48
Ευρωεκλογές 2014: Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κομισιόν σχολιάζουν τα αποτελέσματα

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφσταντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Σκα Κέλλερ και Αλέξης Τσίπρας, σχολίασαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και έκαναν τις δικές τους προβλέψεις για πιθανές... συνεργασίες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με την ομιλία των πέντε υποψήφιων για την Προεδρία της Επιτροπής ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση της παρουσίασης των Ευρωπαϊκών εκλογικών αποτελεσμάτων στις Βρυξέλλες.

Αλέξης Τσίπρας

Την ανάγκη να οδηγηθεί η Ελλάδα σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE), μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), μέσω δορυφορικής σύνδεσης από την Αθήνα.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατική και λαϊκή βούληση του ελληνικού λαού. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δέχθηκε καθαρή αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές και δεν νομιμοποιείται πλέον να συνεχίζει τα προγράμματα λιτότητας. Όπως είπε, χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή, ώστε η χώρα να επαναδιαπραγματευτεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι πολίτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Υπογράμμισε ότι η πτώση των τριών βασικών δυνάμεων που συναινούσαν ως τώρα στην πολιτική της λιτότητας είναι σημαντική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά αναδεικνύεται σε τέταρτη πολιτική δύναμη. Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα η επιτυχία της GUE είναι σημαντική, πόσω δε μάλλον αν συνδυαστεί με τα «εξαιρετικά σημαντικά ποσοστά» σε χώρες της περιφέρειας που την καθιστούν σε πρωταγωνιστική δύναμη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Κανείς δε μπορεί να αγνοήσει πλέον την πολιτική μας ατζέντα», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η GUE θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση συσχετισμών στο νέο E.K. για την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υποψήφιος της GUE δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευρείες συμμαχίες με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, υπό την προϋπόθεση ότι οι Σοσιαλιστές «θα αποχωριστούν το σφυχτό εναγκαλισμό τους με το ΕΛΚ».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που ένα κόμμα της αριστεράς κερδίζει τις εκλογές με μια καθαρή πρωτιά, κάτι το οποίο όπως είπε σηματοδοτεί την αντίθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική της λιτότητας.

Καταλήγοντας ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι ότι πρέπει να τερματιστεί ο Γολγοθάς για τους λαούς και η καταστροφική πολιτική της λιτότητας. «Να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην αλληλεγγύη», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Με συγκρατημένο ενθουσιασμό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα νίκησε και έχει τη διάθεση να συνεργαστεί και να συμβιβαστεί.

“Το Ευρωπαίκό Συμβούλιο θα πρέπει να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς και το δικαίωμα στο κόμμα με τις περισσότερες έδρες να παρουσιάσει πρώτο έναν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν.

Αν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί δεν μπορούν να σεβαστούν την αρχή ότι θα πρέπει να επιλέξουν έναν από τους υποψηφίους, είναι δικό τους πρόβλημα.

Μια σαφής φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία μπορεί να δημιουργηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιστεύω ότι θα βρούμε κοινό έδαφος με τα άλλα κόμματα. Θέλω να συνεργαστώ με τους Σοσιαλιστές με έναν θετικό τρόπο”, τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των Πράσινων και των Χριστιανοδημοκρατών.

Μάρτιν Σουλτς

O Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ευρώπη.

“Ένα πράγμα είναι σαφές: ότι το EPP χάνει 60 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ υπάρχει και κάτι ακόμα που είναι ξεκάθαρο. Οτι δηλαδή, χωρίς συμφωνία με τους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες στο κοινοβούλιο, η πλειοψηφία δεν είναι δυνατή.

Έχουμε αναφέρει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι μια ολόκληρη γενιά γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη πληρώνει την κρίση που άρχισε από ανεύθυνους ανθρώπους, που είχαν τις δικές τους ελπίδες και τα δικά τους όνειρα για το μέλλον. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Πρέπει να βρούμε μια πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο για να αλλάξει την Ευρώπη και να τη στρέψει προς άλλη κατεύθυνση”.

Γκι Φερχόφσταντ

Ο Φιλελεύθερος υποψήφιος διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν τα δύο μεγάλα κόμματα – ΕΛΚ και Σοσιαλιστές- να θεωρούν πως είναι νικητές σε αυτές τις εκλογές όταν έχασαν πάνω από 70 θέσεις στο Κοινοβούλιο.

“Όταν κοιτάζουμε τις προβλέψεις, είναι σαφές ότι απαιτείται μια σταθερή πλειοψηφία. Το EPP και SD έχασε περίπου 70-80 έδρες. Υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη διαπραγμάτευση με την τρίτη ομάδα. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται στο περιεχόμενο- στο πρόγραμμα της νέας επιτροπής και θα πρέπει να είναι διαφορετικές από τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

“Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τις συντηρητικές πολιτικές. Μια νέα πλειοψηφία θα πρέπει να συμφωνήσει για ένα νέο άλμα προς τα εμπρός για την ένταξη της ΕΕ στην ανάπτυξη”.

Σκα Κέλλερ

Εμφανώς ευχαριστημένη ήταν η Σκα Κέλλερ, που είδε σημαντική αύξηση στο ποσοστό των Πρασίνων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Οι εκλογές είχαν θετικά αποτελέσματα για το κόμμα της, με τους Πράσινους να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη Σουηδία, ενώ είχαν υψηλά ποσοστά και σε Βρετανία και Αυστρία. Επιπλέον, τόνισε ότι νέες χώρες καλωσόρισαν τους Πράσινους όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Κροατία. Εξήρε επίσης τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών: “Η εισαγωγή των επίσημων υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν ήταν μια καλή εμπειρία και… ζωντάνεψε περισσότερο τον ευρωπαϊκό διάλογο”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών! Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% – Ραγδαίες εξελίξεις στα μικρά κόμματα από τα χαμηλά ποσοστά – Ποιος κερδίζει τις περιφέρειες

Ευρωεκλογές 2014: Πρώτη δύναμη δεξιοί και σοσιαλιστές αλλά “νικητές” οι εθνικιστές

Τσίπρας για Δούρου: Το Μαξίμου κάνει ότι δεν κατάλαβε την ιστορική νίκη

Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Α. Τσίπρας! “Εάν είχαμε εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες

Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation για τη νίκη της ΛεΠεν…

Ευρωεκλογές 2014: Γιατί προβληματίζονται οι ηγέτες της Ευρώπης

Τα αποτελέσματα των εκλογών! Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 3,4% – Ραγδαίες εξελίξεις στα μικρά κόμματα από τα χαμηλά ποσοστά – Ποιος κερδίζει τις περιφέρειες

Ευρωεκλογές 2014: Η άνοδος των εθνικιστών

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version