Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμωρεί άμεσα τους υπεύθυνους των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε έναν νέο μηχανισμό που στοχεύει πρόσωπα παντού στον πλανήτη, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντάς τους την είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η Ένωση αποφάσισε να καταρτίσει μια μαύρη λίστα για να τιμωρεί τους υπεύθυνους των κυβερνοεπιθέσεων που διαπράττονται από χώρες εκτός της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το συμβούλιο υπουργών της Ένωσης.
“Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε πρόσωπα και φορείς της ΕΕ να διαθέτουν πόρους σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στη λίστα”, διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Ο μηχανισμός των κυρώσεων θα επιτρέψει στην Ένωση των 28 να κινείται ταχύτερα κατά των κακόβουλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που μπορούν να πλήξουν κρίσιμης σημασίας υποδομές. Ο στόχος είναι επίσης να διαρραγεί το αίσθημα της ατιμωρησίας των οργανωτών τέτοιων επιθέσεων που έχουν οικονομικές συνέπειες, μερικές φορές καταστροφικές, και που “δημιουργούν έναν κίνδυνο σύγκρουσης”.
“Για πρώτη φορά, η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για κυβερνοεπιθέσεις ή απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων, που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη σε κυβερνοεπιθέσεις ή εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτές”, υπογραμμίζει η ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάρτισε πολλές μαύρες λίστες, εργαλεία που διαθέτει για την εξωτερική της πολιτική.
Μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν στις 23 – 26 Μαΐου, οι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι είναι σε εγρήγορση για τυχόν απόπειρες υπονόμευσης της ψηφοφορίας μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων.
Αρκετά πρόσωπα προσκείμενα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνονται στους 164 Ρώσους και Ουκρανούς που αναφέρονται σε αυτή τη λίστα που κατάρτισε η ΕΕ μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι κυρώσεις είναι οι ίδιες με αυτές που προβλέπονται για τους δράστες των κυβερνοεπιθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να τιμωρεί τις κυβερνοεπιθέσεις “που έχουν σημαντικές επιπτώσεις” και που “προέρχονται ή διαπράττονται εκτός της ΕΕ ή χρησιμοποιούν υποδομές που βρίσκονται εκτός της ΕΕ ή διαπράττονται από πρόσωπα ή οντότητες που είναι εγκατεστημένες ή δρουν εκτός της ΕΕ ή πραγματοποιούνται με την υποστήριξη προσώπων ή οντοτήτων που ενεργούν εκτός της ΕΕ”, αναφέρει η ανακοίνωση.
“Είναι μια αποφασιστική δράση για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Το μήνυμά μας προς τις κυβερνήσεις, τα καθεστώτα και τις εγκληματικές συμμορίες που προετοιμάζονται να κάνουν κυβερνοεπιθέσεις είναι σαφές:
η διεθνής κοινότητα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει το κράτος δικαίου και τους κανόνες του διεθνούς συστήματος που καθιστούν τις κοινωνίες μας ασφαλείς”, αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, σε ανακοίνωση.
Η ΕΕ δεν έχει υποδείξει κάποια χώρα, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν καταδικάσει επανειλημμένα επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι απέλασε τον Απρίλιο του 2018 τέσσερις Ρώσους πράκτορες που σχεδίαζαν μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στη Χάγη.