Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2019: Το πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ από το Politico – Απών ο Βέμπερ!

Ευρωεκλογές 2019: Το πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ από το Politico – Απών ο Βέμπερ!
Reuters (αρχείο)

Οι κορυφαίοι υποψήφιοι των κομμάτων στις Ευρωεκλογές 2019 μετείχαν στο Maastricht debate που διοργανώθηκε από την ιστοσελίδα Politico.

Στο ντιμπέιτ για τις Ευρωεκλογές 2019 μετείχαν: Ο Φρανς Τίμερμανς – επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, ο Μπας Έικχουτ των Πράσινων, ο Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελεύθερων, η Βιολέτα Τόμιτς της Αριστεράς και ο Γιαν Ζαχράντιλ – Τσέχος ευρωβουλευτής και επικεφαλής υποψήφιος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη.

Στο ντιμπέιτ δεν μετείχε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά οι ιδέες του συζητήθηκαν, γράφει το Politico.

Αναφορικά με την υπόσχεση του Βέμπερ να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, οι ρεπόρτερ του Politico σημείωσαν ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Βέμπερ δεν θα είχε τη δύναμη να το πράξει από μόνος του.

Θα χρειαζόταν μια ομόφωνη απόφαση από τις χώρες – μέλη της ΕΕ – η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Μάλτα επιβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Σοσιαλδημοκράτες: Eλάχιστος μισθός σε όλη την ΕΕ, στο 60% του μέσου μισθού

Ο Φρανς Τίμερμανς (επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών) αναφορικά με τους μισθούς ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος μισθός σε όλη την ΕΕ που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 60% του μέσου μισθού. Τόνισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υπερασπιστεί την πολυμερή τάξη έναντι των επιθέσεων από τον πρόεδρο Τραμπ.

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να ρυθμίσει και να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. «Αυτά τα πράγματα είναι όντως εκπληκτικά», είπε κραδαίνοντας το smartphone του, «αλλά αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τα δεδομένα που τους δίνεται δωρεάν και κερδίζουν δισεκατομμύρια».

Πράσινοι: Θέλουμε μια κοινωνικά δίκαιη και Πράσινη Ευρώπη

Ο Μπας Έικχουτ των Πράσινων επιτέθηκε στους Φιλελεύθερους του Γκι Φερχόφσταντ, κατηγορώντας τους ότι δέχθηκαν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ παρά την αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα διασφαλίσει πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, πράγμα το οποίο σημαίνει επενδύσεις σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέα οικονομία σε κάθε τομέα καθώς και ότι η Κομισιόν θα πρέπει «επιτέλους να αναλάβει δράση» για βιώσιμους στόχους για την ανάπτυξη και για το κλίμα.

Συντηρητικοί -Μεταρρυθμιστές: Μια «ευέλικτη» Ευρώπη

Ο Τσέχος Γιαν Ζαχράντιλ – επικεφαλής υποψήφιος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη- ανέφερε ότι θα ήθελε μια νέα ισορροπία μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού, μια «ευέλικτη» Ευρώπη. Πρόσθεσε πως θα πρέπει «να σταματήσει η καύση άνθρακα» και δήλωσε πως πολιτικοί από τις ανατολικές χώρες της ΕΕ είναι εδώ και καιρό σκεπτικοί για μερικούς από τους κλιματικούς στόχους εξαιτίας ανησυχιών για τις επιτόπιες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κοινωνική ένταση στη Γαλλία είναι αποτέλεσμα των φόρων στα καύσιμα και κάλεσε την Ε.Ε. να αποφύγει μη ρεαλιστικούς στόχους.

Βιολέτα Τόμιτς: «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται λιτότητα, χρειάζεται επενδύσεις»

Η Βιολέτα Τόμιτς – κορυφαία υποψήφια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς – αναφέρθηκε στην οικονομική κρίσης λέγοντας: «Για τους τραπεζίτες και τους μετόχους στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, η τελευταία οικονομική κρίση αποτελεί μακρινή ανάμνηση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για πολλές ευρωπαϊκές οικογένειες».

Κατηγόρησε επίσης τις Βρυξέλλες ότι προέταξε τα συμφέροντα των τραπεζών και των εταιρειών πάνω από τα συμφέροντα των ανθρώπων. Τόνισε πως δεν συμφωνεί με τους νεοφιλελεύθερους, πως είναι εφικτή μια περιβαλλοντολογική μεταστροφή στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και υπογράμμισε: «Πρέπει να βρούμε την πολιτική θέληση και τη δύναμη να αλλάξουμε το σύστημα.

Γκι Φερχόφσταντ: Ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης το ίδιο σε ολόκληρη την ΕΕ

Ο Γκι Φερχόφσταντ (υποψήφιος Φιλελευθέρων) τόνισε ότι συμφωνεί για να τεθεί η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και επανέλαβε πως για τη φιλελεύθερη ομάδα του «είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η Συμφωνία των Παρισίων στις εμπορικές συμφωνίες και να δημιουργηθούν Ευρωπαίοι πρωταθλητές στη βιωσιμότητα», για παράδειγμα στις κατηγορίες των μπαταριών και της μαζικής μεταφοράς.

Χαρακτήρισε τον φόρο καυσίμων στη Γαλλία ως «καταστροφή» που οδήγησε στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ υπερασπίστηκε τον Γάλλο πρόεδρο τονίζοντας πως «αναγνώρισε το λάθος του, ότι ήθελε να προχωρήσει πολύ γρήγορα».

Επικρίνοντας τον Μάνφρεντ Βέμπερ για τη μη συμμετοχή του και τη στάση του ΕΛΚ που κυριαρχεί για καιρό στην πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι «το ΕΛΚ είναι τόσο κουρασμένο που δεν βρίσκονται απόψε στη σκηνή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις