Site icon NewsIT

Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να κρατήσει τη δουλειά της – Καλή τύχη

03.06.2024 | 10:47
Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να κρατήσει τη δουλειά της – Καλή τύχη

Δύσκολα βγαίνουν τα κουκιά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές 2024.

Όπως σημειώνει το Politico, το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ισχνή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις 9 ψήφους, αλλά φέτος το παιχνίδι των αριθμών για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά τις ευρωεκλογές 2024, αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο.

Υπάρχει μάλιστα ισχυρή πιθανότητα η Γερμανίδα συντηρητικός να μην πάρει τις αναγκαίες ψήφους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Προκειμένου να κερδίσει άλλη μια θητεία στον 13ο όροφο του κτιρίου Μπερλεμόν το οποίο αποτελεί έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλους πολιτικούς σκοπέλους.

Πρώτον, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη από την πλειοψηφία των 27 ηγετών της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας μετεκλογικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου.

Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει την επιλογή των ηγετών κατά τη διάρκεια μιας επόμενης μυστικής ψηφοφορίας.

Τα πράγματα είναι ευκολότερα στο μέτωπο του Συμβουλίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της φον ντερ Λάιεν έχει στους κόλπους του 12 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να συσπειρωθούν πίσω της.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα πράγματα να πάνε στραβά: Ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας θα μπορούσε να προτιμήσει άλλον υποψήφιο και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προέρχεται από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΕΛΚ θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, με 170 έδρες. Για να δημιουργήσει πλειοψηφία, θα χρειαστεί στη συνέχεια να τάξει «λαγούς με πατραχείλια» στις άλλες μεγάλες κεντρώες ομάδες – τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

Οι συμφωνίες θα εξαρτηθούν από το ποιες χώρες θα αναλάβουν κορυφαίους τομείς εργασίας στις Βρυξέλλες – όπως το εμπόριο και η οικονομία – και ποια πολιτικά κόμματα θα αναλάβουν ηγετικούς ρόλους στις επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Πώς θα βγουν οι αριθμοί;

Εάν η Φον ντερ Λάιεν καταφέρει να εξασφαλίσει υποστήριξη του ΕΛΚ, τη φιλελεύθερη ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe) και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου 390 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico.

Αυτό θα την έφερνε πάνω από το όριο των 361, αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν οι ηγέτες των κομμάτων τούς επιβάλλουν να στηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν, είναι πιθανό ότι πάνω από το 10% των νομοθετών σε καθεμία από αυτές τις ομάδες είτε θα της αντιταχθούν είτε θα απέχουν τη μεγάλη μέρα.

Ένα ποσοστό φθοράς 10% θα έφερνε στη φον ντερ Λάιεν σε 351 ψήφους, 10 λιγότερους από το κρίσιμο όριο.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς γνώστες με τους οποίους μίλησε το Politico, το ποσοστό «εξέγερσης» θα είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερο από το 10%, ακόμη και εντός του ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν. Σε προηγούμενες ψηφοφορίες, οι επαναστάτες που αψηφούν τη γραμμή του κόμματος ήταν μεταξύ 13% και 28%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, η Φον ντερ Λάιεν κέρδισε την πλειοψηφία των εννέα ψήφων χάρη στην υποστήριξη του ΕΛΚ, της Renew και του S&D. Επίσης, συγκέντρωσε αρκετές ψήφους από το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει αυτά τα δύο στρατόπεδα αυτή τη φορά.

Όσον αφορά τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών τους ενδέχεται να της γυρίσει την πλάτη επειδή ανησυχεί ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμαχίας με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Την κατηγορούν επίσης ότι αποδυναμώνει την πράσινη ατζέντα της ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν καμπανάκια ότι ο αριθμός των ανταρτών στις τάξεις της ΕΛΚ θα μπορούσε να είναι «παράξενα υψηλός».

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ, η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να τηλεφωνήσει σε όλους.

«Πρέπει να συνεχίσει να το κάνει μέχρι να τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να πιέσει σκληρά για να καταφέρει την Ισπανία και την Πολωνία, Χρειάζεται σχεδιασμός», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ.

Στο γαλλικό στρατόπεδο των διαφωνούντων με το ΕΛΚ, ο Eπικεφαλής των ευρωβουλευτών του γαλλικού Συντηρητικού Κόμματος (Les Republicains) Φρανσουά – Ξαβιέ Μπελαμί δήλωσε ότι αν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επανεκλεγεί «θα είναι χάρη στον αγώνα που δώσαμε και ο οποίος την έθεσε σε μειοψηφία στο ίδιο της το κόμμα».

Ο παράγοντας που ακούει στο όνομα Μελόνι και μπορεί να την «κάψει»

Η Φον ντερ Λάιεν φλερτάρει επιμελώς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, την υποστήριξη της οποίας θα χρειαστεί τόσο στο τραπέζι του Συμβουλίου όσο και στο Κοινοβούλιο, αλλά φαίνεται σαν μια στρατηγική που θα μπορούσε να αποτύχει. Όσο πιο κοντά πλησιάζει τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς (ECR) της Μελόνι, τόσο περισσότερες ψήφους θα χάνει από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Η υποστήριξη της Μελόνι θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο, αλλά η αξία της είναι λιγότερο προφανής στο Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας είναι σε πορεία να συγκεντρώσει μόνο περίπου 10 έδρες – πολύ λιγότερες από τη συνδυασμένη δύναμη του Fidesz και του Νόμου και Δικαιοσύνης.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι Renew και οι Πράσινοι έχουν πει ότι δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν εάν συνάψει οποιουδήποτε είδους συμφωνία με τους ακροδεξιούς συμμάχους της Μελόνι στο Κοινοβούλιο.

Πληροφορίες από Politico

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version