Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν και ποιος τα έκανε μαντάρα

Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν και ποιος τα έκανε μαντάρα
Reuters

Τις λίστες με τους νικητές και τους χαμένους των ευρωεκλογών 2024 συνέταξε το Politico μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής (09.06.2024). 

Η Δεξιά κέρδισε δύναμη, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε τέτοιο πλήγμα, που διέλυσε αμέσως το εθνικό κοινοβούλιο και προκήρυξε νέες εκλογές και ηγέτιδα της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εδραίωσε τον ρόλο της στις Βρυξέλλες.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, η αποδυνάμωση του Εμανουέλ Μακρόν, το στραπάτσο για τον Σολτς στη Γερμανία, το αβέβαιο μέλλον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πτώση των οικολόγων αλλά και ο δυναμωμένος ρόλος της Τζόρτζια Μελόνι συγκαταλέγονται στα συμπεράσματα των ευρωκλογών 2024. 

Για την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη ήταν μία καλή μέρα, οι υπόλοιποι μετρούν απώλειες ενώ έντονο προβληματισμό προκάλεσαν τα υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Οι νικητές

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βγήκε από την ψηφοφορία της Κυριακής με έναν πιθανό συνασπισμό Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και του δικού της κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Μαζί, αυτές οι τρεις ομάδες -που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της- αναμένεται να έχουν περίπου 407 ψήφους στο ευρωκοινοβούλιο.

Αν και χρειάζεται μόνο 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η πιθανότητα αποστασίας σημαίνει ότι η νίκη της δεν είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση. Θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, το ΕΛΚ είναι σε θέση να την προωθήσει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Μακρόν να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν για πέντε ακόμη χρόνια.

Το ΕΛΚ κέρδισε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Ελλάδα. Πήρε επίσης έξι έδρες στις Κάτω Χώρες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Τζόρτζια Μελόνι

Η ηγέτιδα της ιταλικής δεξιάς κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, ε μεγάλο προβάδισμα από τους αντιπάλους της. Αυτό την καθιστά, μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, έναν από τους λίγους ηγέτες μεγάλης χώρας της ΕΕ που επέστρεψαν στο σπίτι τους με νίκη. Φαίνεται να έχει βελτιώσει το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2022.

Η ακροδεξιά

Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ήταν η μεγάλη είδηση της βραδιάς, αφού οι ισχυρές επιδόσεις του ανάγκασαν τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και ήρθαν στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Το Reconquest της Γάλλου Ερίκ Ζεμούρ μπήκε και αυτό στο Κοινοβούλιο.

Σοσιαλιστές

Σύμφωνα με το Politico, και οι Σοσιαλιστές συγκαταλέγονται στους κατά κάποιους τρόπους κερδισμένους των ευρωεκλογών 2024.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Αν και δεν έλαμψαν ακριβώς, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κράτησαν τη γραμμή, έρχονται δεύτερα σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και στην τρίτη θέση στη Γαλλία, όπου ο Raphaël Glucksmann φαίνεται να έχει αναστήσει την κεντροαριστερά».

Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για τους Σοσιαλιστές του Σολτς, που ήρθαν μόλις στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο Πέτερ Μαγκίαρ

Ο σύμμαχος που έγινε αντίπαλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Μαγκίαρ, αναδείχθηκε ως το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων.

Ρομπέρτα Μετσόλα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Μάλτας Ρομπέρα Μετσόλα εξασφάλισε στο κόμμα της μια επιπλέον έδρα, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 87.000 ψήφους. Τα ΜΜΕ της Μάλτας ανέφεραν ότι έγινε η υποψήφια ευρωβουλευτής της χώρας με τις περισσότερες ψήφους από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Οι χαμένοι

Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη πλήγμα αφού το κόμμα του ήρθε δεύτερο σε απόσταση αναπνοής, μόλις μπροστά από τους Σοσιαλιστές που κάποτε πίστευαν ότι τους είχε στείλει στο πολιτικό νεκροταφείο.

Η επικεφαλής υποψήφια του Valérie Hayer θα επιστρέψει κουτσαίνοντας στις Βρυξέλλες, γράφει το Politico, αφού έχει επανειλημμένα επισκιαστεί από τους άνδρες συμμάχους της, κυρίως από τον πρωθυπουργό Gabriel Attal. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του κόμματός της Renew, ο Attal της απαγόρευσε ακόμη και να μπει στο τρένο από το Παρίσι στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής.

Όλαφ Σολτς

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία συνέτριψαν τους Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου.

Με μόλις 14% των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς δέχεται πιέσεις από την κεντροδεξιά να κάνει ό,τι έκανε Μακρόν δηλαδή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πράσινοι

Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2019, οι Πράσινοι υπέστησαν συντριβή στη Γερμανία και έπεσαν από 21 έδρες σε ίσως και 12, μετά βίας τις διατήρησαν στη Γαλλία και δεν πήραν καμία στην Πορτογαλία.

Συνολικά οι αγωνιστές για το κλίμα έχασαν περίπου 20 έδρες σε μια ζοφερή νύχτα.
Δείχνοντας ένα γενναίο πρόσωπο, ένας από τους κύριους υποψηφίους του κόμματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, είπε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν έναν «εποικοδομητικό» ρόλο στις συνομιλίες για τον συνασπισμό, δηλαδή, αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδιαφέρεται να συνομιλήσει μαζί τους.

Βίκτορ Όρμπαν

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, αφού αντιμετώπισε μια σφοδρή πρόκληση από τον Πέτερ Μαγκίαρ. Ενώ το κόμμα του Fidesz πήρε το 43,8% των ψήφων, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε ευρωεκλογές.


Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν αν θα χειραγωγήσει τους ευρωβουλευτές του στην εθνικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δίνοντας άλλη μια ώθηση στην Μελόνι.

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα της Λέγκας του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το οποίο έλαβε το 34% των ψήφων το 2019 και σήμερα προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», έλαβε λιγότερο από 9% αυτή τη φορά, γεγονός που το φέρνει στο ίδιο επίπεδο με το Forza Italia.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μία δουλειά είχε να κάνει και τα έκανε… μαντάρα. Μια γκάφα στη σκηνή από έναν εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου έφερε σε δύσκολη θέση τον θεσμό στη μεγαλύτερη βραδιά του, όταν διάβασε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που προβάλλονταν στην οθόνη πίσω του.

Αυτό προκάλεσε χλευασμούς από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, με έναν από αυτούς να του δείχνει την οθόνη πίσω λέγοντας του: «Είναι πίσω σου!»

Πληροφορίες από Politico

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις