Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2024: Ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
Reuters

Έξι ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πολιτικές δυνάμεις ρίχνονται στις τελευταίες μάχες για τη νίκη, η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ανησυχητική. 

Με τις ευρωεκλογές να είναι μόλις μερικές ημέρες μακριά, η άνοδος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δείχνει πλέον σίγουρη κάτι που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, παρά τη σειρά σκανδάλων στην οποία ενεπλάκησαν στελέχη του, υποδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα, το AfD θα εξασφάλιζε το 16% των ψήφων, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (14%), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ταμπλόιντ Bild am Sonntag.

Το ποσοστό της ακροδεξιάς παράταξης είναι μειωμένο κατά 1% σε σύγκριση με το 17% που κατέγραψε η προηγούμενη εκδοχή της κυλιόμενης δημοσκόπησης αυτής, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή.

Πρώτο κόμμα οδεύει να αναδεχθεί η δεξιά Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία συγκεντρώνει το 29% των προθέσεων ψήφου, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σολτς, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), βρίσκονται αντίστοιχα στο 13% και το 4%.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD ενόψει ευρωεκλογών, ο Μαξιμίλιαν Κρα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ομοσπονδιακό εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος και κατ’ ουσίαν του απαγορεύθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις και προεκλογικές εμφανίσεις, αφού προκάλεσε σάλο υποστηρίζοντας πως δεν ήταν εγκληματίες όλα τα μέλη των Ες-Ες, επίλεκτου σώματος του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο ίδιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα για ενδεχόμενο χρηματισμό από την Κίνα και κατασκοπεία.

Ο δεύτερος του ψηφοδελτίου της παράταξης, ο Πετρ Μπρίστον, επίσης αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία αφού έγινε γνωστό πως ερευνήθηκε το σπίτι του από την αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος και δωροληψία και φέρεται να έχει σχέσεις με φιλορωσικά δίκτυα.

Κοντά στο 40% η ακροδεξιά στη Γαλλία 

Σαφέστατο το προβάδισμα της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, η οποία συνολικά θα κινηθεί περί το 40%, με το κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λε Πεν να λαμβάνει περίπου το 33% των ψήφων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του γαλλικού Ινστιτούτου Ipsos που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde.

Αμφίρροπη είναι η μάχη για την δεύτερη θέση με το κόμμα «Αναγέννηση» της παράταξης Μακρόν να κινείται κοντά στο 16% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κινείται κοντά στο 14,5%.

Ακολουθούν το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο κινείται περί τό 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, που κινούνται περί το 7%, οι Οικολόγοι, που κινούνται περί το 6%, το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, που κινείται περί το 5%, και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κινείται περί το 2%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η αποχή θα υπερβεί το 50%, ενώ σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές, δηλαδή τους κάτω των 34 ετών, εκτιμάται ότι θα ψηφίσει ο ένας στους τρεις.

Το όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή στη Γαλλία βρίσκεται στο 5%, ενώ τα κόμματα που λαμβάνουν κάτω από το 3% χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης για την κάλυψη των προεκλογικών τους δαπανών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις