Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Γαλλία: Οι ακροδεξιοί συνασπίζονται με τη Λε Πεν για να πάρουν την εξουσία

Ευρωεκλογές 2024 – Γαλλία: Οι ακροδεξιοί συνασπίζονται με τη Λε Πεν για να πάρουν την εξουσία

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους σκέφτονται οι δύο κορυφαίες ακροδεξιές δυνάμεις της Γαλλίας δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές 2024, σε μια αναμέτρηση που πρόκειται να αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ.

Μετά τον θρίαμβο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές – που ώθησε τον Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές – και απέναντι στα αριστερά κόμματα που ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τον ακροδεξιό εφιάλτη, οι ακροδεξιές δυνάμεις της Γαλλίας αναζητούν συμμαχίες για να νικήσουν τον γάλλο πρόεδρο. 

Μια συμμαχία με την Επανάκτηση (Reconquest) θα ενίσχυε τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λε Πεν ενόψει πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρει το Politico.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, η επικεφαλής υποψήφια του κόμματος Reconquest στις ευρωεκλογές της Κυριακής (09.06.2024), συναντήθηκε τη Δευτέρα με την υποψήφια πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, τη θεία της Μαρίν Λε Πεν, και τον πρόεδρο του κινήματος Ζορντάν Μπαρντελά για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Όπως αναφέρει το Politico, η Μαρεσάλ, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν, είχε γυρίσει την πλάτη στη θεία της για να ενταχθεί στις τάξεις του Reconquest – του κόμματος που ίδρυσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και πρώην ρθρογράφος της Le Figaro Ερίκ Ζεμούρ ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2022.

Αν και το κόμμα της είναι πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό και την Κυριακή πέρασε μόλις το όριο του 5% που είναι απαραίτητο στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών, οι υποστηρικτές της θα μπορούσαν κάλλιστα να παίξουν κρίσιμο ρόλο σε μια στενή εθνική αναμέτρηση.

Από τη νύχτα των εκλογών, η Μαρεσάλ πιέζει το νέο της κόμμα να σχηματίσει συμμαχία με το παλιό της κόμμα. «Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ένα ιστορικό σκορ», έγραψε η Μαρεσάλ σε μια ανάρτηση στο X τη Δευτέρα.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, επιθυμούσα να συναντηθώ με τη Μαρίν Λε Πεν και τον Μπαρντελά για να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Από την πλευρά της η Λε Πεν σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά από πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να «οικοδομήσει μια πλειοψηφία», χωρίς να διευκρινίσει αν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της.

Ενώ η Μαρεσάλ έκανε γνωστές τις θέσεις της για ενότητα, παραμένει αβέβαιο αν ο πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματός της, Ζεμούρ, συμφωνεί.

Σημειώνεται ότι, στις ευρωεκλογές του 2024, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ταπεινωτική ήττα από την ακροδεξιά της Λε Πεν αφού κατάφερε να εξασφαλίσει υπερδιπλάσιο ποσοστό – 31,4% έναντι 15% – από εκείνο της παράταξής του.

Σε συνδυασμό με το 5,5% του κόμματος της Μαριόν Μαρεσάλ, η γαλλική ακροδεξιά συγκεντρώνει περίπου το 37% των ψήφων.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, οι τέσσερις κύριες πολιτικές δυνάμεις της γαλλικής αριστεράς – οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το κίνημα France Unbowed του τρεις φορές υποψήφιου για την προεδρία Ζαν-Λυκ Μελανσόν – δημοσίευσαν κοινή δήλωση στην οποία δήλωσαν ότι «επιθυμούν» να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους.

Πληροφορίες από Politico

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις