Από σημαντική αποχή και ένα κλίνατε επ’… ακροδεξιά συνοδεύτηκαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των προηγούμενων ημερών.
Τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν σημαντικά κέρδη σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κάνοντας ισχυρή επίδειξη στη Γερμανία και τη Γαλλία, μια εξέλιξη που έρχεται σε μια κρίσιμη – με δύο εν εξελίξει πολέμους, το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ κ.α. – στιγμή για την ΕΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διαλύει το κοινοβούλιο και να προχωράει στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Άνοδο σημείωσε το ακροδεξιό γερμανικό AfD όπως και το κόμμα της Μελόνι στην Ιταλία.
Στην Αυστρία, το ακροδεξιό FPÖ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ οι Ολλανδοί ενίσχυσαν σημαντικά το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Πολωνία, το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ είναι ο νικητής των εκλογών έναντι του εθνικιστικού, λαϊκιστικού Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο ωστόσο διατηρεί υψηλό ποσοστό, ενώ η ακροδεξιά Konfederacja στέλνει 6 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.
Παρότι, τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν άνοδο σε αρκετές χώρες, ο παρών «μεγάλος συνασπισμός» δεξιάς, σοσιαλιστών, φιλελευθέρων διατήρησε την πλειοψηφία.
Την ίδια στιγμή, η άκρα δεξιά παραμένει διαιρεμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δύο ομάδες, η προσέγγιση των οποίων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών τους, κυρίως ως προς την Ρωσία.
Στη μία πλευρά βρίσκεται η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία γύρω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από το οποίο πρόσφατα αποκλείστηκε το AfD λόγω των σκανδάλων που το συγκλόνισαν.
Στη άλλη πλευρά είναι οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές γύρω από το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο έχασε από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι που ενισχύθηκαν.
Γερμανία
Στην Γερμανία, παρά τα σκάνδαλα που κλόνισαν τον επικεφαλής της λίστας, η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, πίσω από τον συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατικών CDU-CSU, ενώ βαριά ήττα βιώνει το κόμμα του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (SPD), που έρχεται τρίτο επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του κόμματος για περισσότερο από έναν χρόνο.
Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU/CSU) φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές και ήδη έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης – είναι ώρα για «νέο ξεκίνημα» τονίζει.
Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι ασφαλώς από τους κερδισμένους σε αυτές τις ευρωεκλογές καθώς συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 16%, το καλύτερο στην ιστορία του. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες η AfD είχε φτάσει το 20% στις δημοσκοπήσεις.
Έκτοτε μεσολάβησε μία σειρά σκανδάλων, στα οποία είχαν εμπλακεί οι Μαξιμίλιαν Κρα και Πέτερ Μπίστρον, Νο 1 και 2 αντιστοίχως στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, οι οποίοι και απομακρύνθηκαν προσωρινά από τον προεκλογικό αγώνα.
Φαίνεται όμως ότι τα σκάνδαλα στοίχισαν στην AfD πάρα μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες.
Γαλλία
Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση, της Μαρίν Λε Πεν, με επικεφαλής τον 29χρονο πρόεδρό του Ζορντάν Μπαρντελά, εξασφαλίζει ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η σαρωτική νίκη της Λε Πεν ώθησε τον Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα σχεδόν ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
«Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος», δήλωσε ο Μακρόν στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων «δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη» δήλωσε.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.
«Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.
Σαρωτική η Μελόνι
Οι κάλπες στην Ιταλία έκλεισαν στις 11 (τοπική ώρα) το βράδυ της Κυριακής. Με την ψήφο τους για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ιταλοί φέρονται να ανέδειξαν και πάλι πρώτο κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Μελόνι (27,7%).
Το κόμμα της Μελόνι στις βουλευτικές εκλογές του 2022 έλαβε ποσοστό 26%.
Επίσης στη δεξιά, η Φόρτσα Ιτάλια που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να λαμβάνει 10,5% και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 8%.
Στην αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 23,7%, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων και πλέον μονάδων σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα το Κίνημα Πέντε Αστέρων (11,1%) χάνουν πάνω από τέσσερις μονάδες σε σχέση με πριν από δυο χρόνια.
Η συμμαχία οικολόγων – αριστεράς φέρεται να λαμβάνει 6,6%, ποσοστό που, αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων, δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει την ηγεσία της πολιτικής συμπόρευσης η οποία το 2022 δεν είχε ξεπεράσει το 3,6%.
Η κεντρώα εκλογική συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, λαμβάνει 4% των ψήφων, ενώ το μετριοπαθές κόμμα Azione («Δράση»), 3%. Για τα ιταλικά κόμματα, το όριο εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 4%.
Πόκερ για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με Μελόνι και Λε Πεν
Κρίσιμο είναι το ερώτημα αν η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν που τόσο επιθυμεί.
Την ίδια στιγμή η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα σε αυτές τις ευρωεκλογές καθώς έχει δεχθεί «φλερτ» και από τη Λε Πεν, η οποία στοχεύει να σχηματίσει μια δεξιά υπερομάδα στο κοινοβούλιο που θα αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και από την κεντροδεξιά Φον ντερ Λάιεν.
Σημειώνεται ότι το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Λε Πεν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι συμπορεύεται με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).
Η πρόσκληση της Λε Πεν στην Μελόνι έγινε λίγες ημέρες αφότου το κόμμα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» ανακοίνωσε την αποβολή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μετά από σειρά σκανδάλων και προκλητικών δηλώσεων.
Η φον ντερ Λάιεν φαίνεται να είναι πιο χαλαρή όσον αφορά τη συνεργασία με τη Μελόνι και ορισμένους συναδέλφους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Η επικεφαλής της Κομισιόν απέρριψε όμως ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λε Πεν.
Μένει να δούμε τι στάση θα υιοθετήσει η Τζόρτζια Μελόνι ο ρόλος της οποίας μπορεί να αποβεί κρίσιμος για την ισορροπία δυνάμεων στο μπλοκ.
Η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν αλλάζει τους συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο
Ωστόσο, οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe (κεντρώοι και φιλελεύθεροι) διατηρούν από κοινού την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 184 έδρες, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 139 και η Renew Europe 80 έδρες.
Οι τρεις ομάδες σχηματίζουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» στο πλαίσιο του οποίου οικοδομούνται οι συναινέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι θα περιορισθούν 52 έδρες.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η ισχυρότερη πολιτική ομάδα (…) Και είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε ένα τείχος απέναντι στα άκρα της Αριστεράς και της Δεξιάς. Θα τα ανακόψουμε», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.