Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι πανηγυρίζει τη νίκη του κόμματός της

Ευρωεκλογές 2024 – Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι πανηγυρίζει τη νίκη του κόμματός της
ΦΩΤΟ Reuters

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ευχαριστεί τους ψηφοφόρους της για τη νίκη του κόμματός της στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει μεταξύ 25 – 30% των ψήφων.

Η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, με σύντομη ανάρτηση στο Χ, στο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός της, «Αδέλφια της Ιταλίας» στις Ευρωεκλογές.

Το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με σειρά προβολών επί πραγματικών ψήφων, συγκεντρώνει ποσοστό 27,7%.

«Ευχαριστώ! Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι και πάλι πρώτο κόμμα και ξεπερνούν το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών», έγραψε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Επίσης στη δεξιά, η Φόρτσα Ιτάλια που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να λαμβάνει 10,5% και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 8%.

Στην αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 23,7%, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων και πλέον μονάδων σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Αντίθετα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (11,1%) χάνει πάνω από τέσσερις μονάδες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Η συμμαχία οικολόγων – αριστεράς φέρεται να λαμβάνει 6,6%, ποσοστό που, αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων, δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει την ηγεσία της πολιτικής συμπόρευσης, η οποία το 2022 δεν είχε ξεπεράσει το 3,6%.

Η κεντρώα εκλογική συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, λαμβάνει 4% των ψήφων, ενώ το μετριοπαθές κόμμα Azione («Δράση»), 3%.

Για τα ιταλικά κόμματα, το όριο εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 4%.

Σύμφωνα με τον «Guardian», o Σαλβίνι ήλπιζε να ανακτήσει κάποιο έδαφος, υποστηρίζοντας τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ρομπέρτο Βανάτσι, έναν στρατηγό που απολύθηκε από τον στρατό για απόψεις που θεωρούνταν προσβλητικές για τους ομοφυλόφιλους και τις μειονότητες.

Υπενθυμίζεται πως τα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκέντρωσαν μόλις 6,4% στις Ευρωεκλογές του 2019.

Στις εθνικές εκλογές, όμως, του 2022, κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 26%.

Το κόμμα της Μελόνι θεωρείται κύριος κληρονόμος της ιταλικής ακροδεξιάς και η νίκη της το 2022 λέγεται πως έδωσε τον τόνο για την άνοδο της ακροδεξιάς γενικότερα στην Ευρώπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις