Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για μία δεύτερη 5ετία στο τιμόνι της Κομισιόν

Ευρωεκλογές 2024 – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για μία δεύτερη 5ετία στο τιμόνι της Κομισιόν

Καθώς η σκόνη από τις ευρωεκλογές κατακάθεται, ξεκινά το παρασκηνιακό πάρε-δώσε για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν που φαίνεται να κρέμεται από μία κλωστή.

Την κατάλληλη πολιτική συμφωνία που θα την κρατήσει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια αναζητεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις ευρωεκλογές την ώρα που το κόμμα της ΕΛΚ έρχεται πρώτο με 184 έδρες.

Επί της ουσίας η Φον ντερ Λάιεν αναζητεί την ψήφο άλλων 177 ευρωβουλευτών, για να πετύχει την πλειοψηφία των 361 εδρών που απαιτούνται στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, και να εξασφαλίσει μία δεύτερη πενταετία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα κόμματα στο κέντρο, την αριστερά ή ακόμα και -ενδεχομένως- την ακροδεξιά που γνώρισε μεγάλη άνοδο σε πολλά και μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Πολωνία.

Χθες το βράδυ δήλωσε ότι θα ζητήσει πρώτα υποστήριξη από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, που τη στήριξαν στην πρώτη της θητεία.

Αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να φτάσει πέρα από αυτές τις ομάδες για να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιες επισφαλείς επιλογές:

Θα μπορούσε να ζητήσει υποστήριξη από τους Πράσινους, αλλά στη συνέχεια πιθανότατα θα αποξενώσει ορισμένους από τους συντηρητικούς του ΕΛΚ που αντιτίθενται στα βασικά μέτρα για το κλίμα της Πράσινης Συμφωνίας.

Αν επιλέξει να συνεχίσει να φλερτάρει τη σκληρή δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, της οποίας ηγείται η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, η φον ντερ Λάιεν κινδυνεύει να απομακρύνει τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Το Κέντρο και η Αριστερά αντιδρούν ήδη σε οποιαδήποτε συμμαχία με σκληροπυρηνικούς δεξιούς, αφού η Ακροδεξιά «σάρωσε» στη Γαλλία και τη Γερμανία και σημείωσε σημαντικά κέρδη σε πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες της ΕΕ στις εκλογές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την Κυριακή ότι «το κέντρο κρατάει». Δεδομένου ότι τα άκρα της αριστεράς και της δεξιάς κέρδισαν υποστήριξη, πρόσθεσε:

«Το αποτέλεσμα συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη για τα κόμματα του κέντρου».

Στα χαρτιά, οι αριθμοί μέχρι στιγμής λειτουργούν υπέρ της.

Συνολικά, αυτές οι τρεις ομάδες – το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και το Renew – πρόκειται τώρα να εξαφασφαλίσουν 407 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία.

Χρειάζεται μόνο 361 ψήφους για να εγκριθεί η υποψηφιότητά της.

Ωστόσο, δεν θα την υποστηρίξουν όλοι οι νομοθέτες του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένων των πιο Γάλλων πολιτικών του ΕΛΚ που τη θεωρούν πιστή όχι στην πολιτική οικογένεια, αλλά στον αντίπαλό τους Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικοί και τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι πάνω από το 10% των βουλευτών σε καθεμία από τις τρεις κεντρώες ομάδες – συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚ – είτε θα αντιταχθούν είτε θα απέχουν.

Συναλλαγές στο παρασκήνιο

Η Φον ντερ Λάιεν θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει τις απευθείας επαφές στο ανώτατο επίπεδο με Μακρόν, Σολτς και Μελόνι στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά στην Ιταλία την Πέμπτη (13.06.2024).

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα (17.06.2024) στις Βρυξέλλες, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια σύνοδος κορυφής στο τέλος του μήνα για να καταλήξουν σε συμφωνίες για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των προεδριών του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει το Politico, δεν είναι μόνο τα κοινοβουλευτικά ποσοστά που θα καθορίσουν το μέλλον της φον ντερ Λάιεν, αφού οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον επιλέγουν για την κορυφαία θέση.

Παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο, εκπροσωπείται μόνο από 12 από αυτούς τους ηγέτες – και κανένας από αυτούς δεν προέρχεται από παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ομάδας Renew του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας την Κυριακή (09.06.2024), υποστήριξε την ιδέα της αντικατάστασης της φον ντερ Λάιεν με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ.

«Πολλοί ευρωβουλευτές έκαναν εκστρατεία εναντίον της [φον ντερ Λάιεν]», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ η Μετσόλα είναι «αρεστή σε όλους».

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Nicolas Schmit, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την προθυμία της ομάδας του να συνεργαστεί με τη Φον ντερ Λάιεν.

Δεν υπάρχει «καμία δυνατότητα για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες να συνεργαστούμε με εκείνους που θέλουν να διαλύσουν, που θέλουν να αποδυναμώσουν αυτή την Ευρώπη που έχουμε οικοδομήσει [για] αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Schmit, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής της πρώτης θητείας της Φον ντερ Λάιεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις