Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Η πρόταση για το ψήφισμα έγινε από κοινού από τις έξι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές συνυπογράφουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά.
Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές «καταδικάζουν απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία, διατηρούν τη δέσμευση να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ, καλούν ωστόσο την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».
Δεσμεύονται να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κατά πόσο θα έχουν αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα. Υπογραμμίζουν ότι η επαναφορά της κεφαλικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνουν ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 7 από τα 72 σημεία αναφοράς για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (visa) ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης μια τροπολογία με αφορμή τις πρόσφατες αμφισβητήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Με την τροπολογία, που προστέθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα».
Σχετικά με την τελωνειακή ένωση στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η πιθανή αναστολή των εργασιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα».
Καλούν την Επιτροπή να εξετάσει μέσα στο 2017, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης έκθεσης επισκόπησης του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.
Ζητούν παράλληλα να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης της βοήθειας από τον ΜΠΒ, για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών.
Προτρέπουν την Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας (κατεξοχήν όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να παράσχουν πρόσθετη δικαστική συνδρομή στις τουρκικές αρχές.
Υπογραμμίζουν τέλος τη στρατηγική σημασία που έχουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει όμως να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία. Επ΄ αυτού εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτήν την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πορεία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ