Σάββατο, 17 Αυγ.
35oC Αθήνα

Ευρωπαϊκά δώρα στην Τουρκία για το προσφυγικό – Τι αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Από τη μια η εσπευσμένη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ από την άλλη τα… “δώρα” των 28 στην Τουρκία και τον στριμωγμένο Ερντογάν με αφορμή το προσφυγικό. Τι δίνουν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα και τι… περιμένουν. Έγινε η πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό αποδείχθηκε μια… προσφορά δώρων προς την Τουρκία με αντάλλαγμα να κάνει επιτέλους κάτι για να σταματήσει τη ροή προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και κατ’ επέκταση την Ευρώπη. Το σχέδιο της Μέρκελ για κοινές περιπολίες από Ελλάδα – Τουρκία στο Αιγαίο δεν “περπάτησε” αλλά ο Ερντογάν πήρε άλλα “δώρα”.

Μετά το τέλος της Συνόδου των Βρυξελλών, ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα δράσης με την Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών για να μειωθεί η ροή από πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος (βγήκε από το τραπέζι το θέμα των κοινών ελέγχων στο Αιγαίο άλλωστε) αλλά κατηγόρησε την Ευρώπη πως κινείται με ρυθμούς χελώνας. Ευχαριστημένοι και οι Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο Δράσης το διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Τουρκία και τα ξημερώματα της Παρασκευής (16.10.2015) το ενέκριναν οι 28 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. Όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Για να καταργηθεί όμως η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, θα πρέπει η Άγκυρα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Και αυτό θα κριθεί την άνοιξη του 2016, όταν θα γίνει η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας και το αν έχει εκπληρώσει όλα όσα έχει υποσχεθεί. “Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες”, διευκρίνισε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε