Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από το τέλος του 2022; Ποιες χώρες αντιδρούν

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από το τέλος του 2022; Ποιες χώρες αντιδρούν

Ένα βήμα πιό κοντά σε απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Reuters. Ωστόσο υπαρκτές είναι οι αντιρρήσεις από αρκετές χώρες, που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα ωθούσε τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα οι δύο διπλωμάτες ανέφεραν πως μετά από συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται προς μια απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το πακέτο θα στοχεύει το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.

Η Κομισιόν είχε συνομιλίες με μικρές ομάδες κρατών μελών της ΕΕ και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει εγκαίρως το σχέδιο κυρώσεων ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ κατόρθωσαν να τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, ωστόσο άλλες, κυρίως κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου, εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις τιμές.

Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει την προθεσμία αυτή στο τέλος του 2022, είπαν οι διπλωμάτες, εντούτοις χώρες όπως

  • η Αυστρία,
  • η Ουγγαρία,
  • η Ιταλία και
  • η Σλοβακία

εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν προτείνει την επιλογή καθορισμού ενός ανώτατου ορίου τιμών που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, αυτό θα εξακολουθούσε να τους αφήνει αναγκασμένους να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για προμήθειες από αλλού.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις