Κόσμος

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ρωσίας για τις «πολιτικές συλλήψεις» του Αλεξέι Ναβάλνι

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για τις επανειλημμένες συλλήψεις του Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, του υπ'αριθμόν 1 αντιπολιτευόμενου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναγνωρίζοντας τον πολιτικό τους χαρακτήρα.

“Το υποκείμενο πολιτικό κίνητρο αυτών των συλλήψεων αποτελεί μια ‘θεμελιώδη πτυχή’ της υπόθεσης”, δύο από τις συλλήψεις αυτές είχαν στόχο “στην πραγματικότητα τη φίμωση του πολιτικού πλουραλισμού”, απεφάνθη το Δικαστήριο του Στρασβούργου, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε το άρθρο 18 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τι δήλωσε ο Ναβάλνι

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος, πολύ χαρούμενος”, αντέδρασε ο 42χρονος Ναβάλνι, ο οποίος είχε μεταβεί στο Στρασβούργο για να παρευρεθεί στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Πρωτοδίκως οι δικαστές δεν είχαν αναγνωρίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των συλλήψεων αυτών.

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι (…) Σήμερα κερδίσαμε όλες τις υποθέσεις και το σημαντικότερο είναι ότι εξασφαλίσαμε ότι οι συλλήψεις αυτές αναγνωρίστηκαν ότι ήταν πολιτικά υποκινούμενες”, σημείωσε επίσης σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΕΔΑΔ

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου απεφάνθη επίσης ότι παραβιάστηκε το άρθρο 11 της Σύμβασης (δικαίωμα στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) “καθώς οι δύο από τις συλλήψεις στερούνταν νόμιμων κινήτρων και οι άλλες πέντε δεν ήταν απαραίτητες σε μια δημοκρατική κοινωνία”.

Οι δικαστές “συνέστησαν επίσης (…) η κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου να εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων στη Ρωσία”.

Κατά συνέπεια, η Ρωσία καταδικάστηκε να καταβάλει 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον Ναβάλνι, 1.025 για υλική βλάβη και 12.653 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος που αγωνίζεται κατά της διαφθοράς συνελήφθη 7 φορές από την ρωσική αστυνομία μεταξύ του 2012 και του 2014 στο περιθώριο πολιτικών συγκεντρώσεων κατά της κυβέρνησης.

Κάθε φορά οδηγείτο σε αστυνομικό τμήμα, φρουρείτο για αρκετές ώρες και του απαγγέλλονταν κατηγορίες για μια διοικητική παράβαση για “παραβίαση της καθιερωμένης διαδικασίας για την διεξαγωγή γεγονότων σε έναν δημόσιο χώρο” ή για “ανυπακοή σε νόμιμη κλήτευσή του από την αστυνομία”.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όλες οι κατηγορίες οδήγησαν σε δίκη, στο τέλος της οποίας κρίθηκε ένοχος για παράβαση. Σε πέντε περιπτώσεις καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο 1.000 ως 30.000 ρούβλια (13 ως 395 ευρώ) και σε δύο περιπτώσεις σε διοικητικές κρατήσεις 7 και 15 ημερών.

Ο αντιπολιτευόμενος είχε προσφύγει μάταια κατά των συλλήψεών του στις ρωσικές δικαστικές αρχές, προτού καταθέσει πέντε προσφυγές στο Δικαστήριο του Στρασβούργου μεταξύ του 2012 και του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου