Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που θα λάβουν μέρος στην τελετή παράδοσης του βραβείου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
At the Vatican with #Pope Francis about to receive #CharlemagnePrize for his message of #peace #solidarity #freedom pic.twitter.com/Gp682dw0eU
— Donald Tusk (@eucopresident) May 6, 2016
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμάται με το φετινό βραβείο Καρλομάγνου λόγω του “εξέχοντος ηθικού κύρους, το οποίο (…) μας υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη έχει την αποστολή αλλά και την υποχρέωση, στη βάση των ιδεωδών των ιδρυτικών της πατέρων, να φροντίζει για την ελευθερία, το δίκαιο και τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη διαφύλαξη της Κτίσης”, αναφέρεται στη σχετική αιτιολόγηση της επιτροπής των βραβείων.
Κατ΄ εξαίρεση η απονομή θα γίνει φέτος στο Βατικανό καθώς ο Πάπας δεν μπορεί-λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων- να μεταβεί στο Άαχεν για να παραλάβει το βραβείο. Εξαίρεση επίσης το γεγονός ότι απονέμεται σήμερα, την επομένη της Αναλήψεως για τους Καθολικούς και όχι ανήμερα, ως είθισται, καθώς χθες Πέμπτη και λόγω της γιορτής, ο Πάπας είχε άλλες υποχρεώσεις.
Το βραβείο Καρλομάγνου απονέμεται από το 1950 κάθε χρόνο κατά την εορτή της Αναλήψεως του Χριστού και το έχουν λάβει μεταξύ άλλων οι Φρανσουά Μιτεράν, Βάτσλαβ Χάβελ, Χέλμουτ Κολ, Μπιλ Κλίντον, Τόνι Μπλερ, Άγκελα Μέρκελ, Μάρτιν Σούλτς, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Χέρμαν βαν Ρομπέι, Ζαν Κλοντ Τρισέ αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978.
Την τιμητική διάκριση έχει αποσπάσει στο παρελθόν άλλος ένας Πάπας. Ο λόγος για τον Ιωάννη Παύλο το Β΄, ο οποίος τιμήθηκε το 2004 για το ρόλο του στην κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη. Το βραβείο Καρλομάγνου δεν απονέμεται όμως μόνον σε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Στο παρελθόν έχουν βραβευτεί και το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα αλλά και οι πολίτες του Λουξεμβούργου στο σύνολό τους.
ΠΗΓΗ: DEUTCHE WELLE