Κόσμος

Ευρωπαίος Επίτροπος Μπρετόν: «Κρατική αεροπειρατεία» η εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ

«Κρατική αεροπειρατεία» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν την εκτροπή της πτήσης της εταιρείας Ryanair, την περασμένη εβδομάδα, στη Λευκορωσία, αφού συναντήθηκε σήμερα με ορισμένους επιβάτες της, στη Λιθουανία.

«Είναι ένα απαράδεκτο συμβάν. Υπήρξε μια εκτροπή, όχι μόνο ενός αεροπλάνου της ΕΕ με Ευρωπαίους επιβάτες αλλά επίσης μια εκτροπή των ευρωπαϊκών αξιών και αυτό δεν θα το ανεχθούμε», τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Η πτήση της 23ης Μαΐου από την Αθήνα για το Βίλνιους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου συνελήφθησαν ο αντιφρονών Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς και η σύντροφός του, η Ρωσίδα Σοφία Σαπέγκα. Η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Η Ευρώπη «δέχτηκε επίθεση από αυτήν την κρατική πειρατεία. Δεν θα την αφήσουμε ατιμώρητη», επέμεινε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ μελετά τις επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει στη Λευκορωσία.

Click4More: Πτήση Ryanair: Σκληρή γλώσσα από το ΝΑΤΟ για την «πειρατεία» της Λευκορωσίας

Νωρίτερα, επισκεπτόμενη την Εσθονία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, συζήτησε αυτές τις κυρώσεις με την Εσθονή πρόεδρο Κέρστι Κάλιουλαϊντ. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «οδήγησε τη Λευκορωσία στον δρόμο της αυτοκαταστροφής από τον πόθο του για εξουσία και προσωπική δόξα», σχολίασε η πρόεδρος της Εσθονίας. «Το καθεστώς του συνιστά πλέον απειλή για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κυρίες Τιχανόφσκαγια και Κάλιουλαϊντ ήταν και οι δύο ντυμένες στα λευκά, με φόντο λευκά και κόκκινα λουλούδια, τα χρώματα δηλαδή της παλιάς σημαίας της Λευκορωσίας, την οποία σήμερα χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 1
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1