Το θέμα είναι τι εξηγήσεις έδωσε και πως επιχείρησε να δικαιολογήσει την αποκάλυψη πως για χρόνια επέτρεπε σε εταιρίες όπως η Apple, η Amazon, η Microsoft, το Netflix και το Spotify, να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών χωρίς την άδειά τους.
Τι είπε η εταιρία; Ότι δεν έδωσε πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών χωρίς την έγκρισή τους. Πως το μόνο που έκανε ήταν να τους… βοηθήσει (τους χρήστες φυσικά) και πως τα όσα… μοιράστηκαν σε άλλες εταιρίες, μοιράστηκαν γιατί οι χρήστες έκαναν… sign in. Σαν να φταίνε οι χρήστες δηλαδή.
[read4more]
“Καμία από αυτές τις συνεργασίες ή τις λειτουργίες δεν παρείχε στις εταιρείες πρόσβαση σε πληροφορίες χωρίς την άδεια των ανθρώπων, ούτε παραβίαζε την ρύθμισή μας του 2012 με την FTC”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Παπαμιλτιάδης διευθυντής πλατφορμών προγραμματιστών και προγραμμάτων του Facebook.
Οι New York Times αποκάλυψαν ότι το Facebook παρείχε σε εταιρείες, όπως το Netflix και το Spotify, την δυνατότητα να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα χρηστών (ή ακόμα και να τα… διαγράφουν) και επέτρεπε στην Amazon να εξασφαλίζει τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας χρηστών μέσω των φίλων τους, στο Bing, τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, να βλέπει τα ονόματα των φίλων των χρηστών.
Κατά τον Κωνσταντίνο Παπαμιλτιάδη, αυτό που έκανε το Facebook ήταν να βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.
Η εταιρεία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες “θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξεκάθαρα συνδεθεί (sign in) στο Facebook πριν χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου”.
Το Facebook ανακοίνωσε ότι τερμάτισε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τους τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon.
Πριν από μερικές μέρες, Βρετανός βουλευτής είχε κάνει άλλη μια αποκάληψη. Κοινοποίησε έγγραφα που αποκάλυπταν ότι το Facebook προσέφερε σε ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Netflix και της Airbnb, πρόσβαση σε στοιχεία για τους φίλους χρηστών τα οποία δεν διέθετε στις περισσότερες άλλες εφαρμογές το 2015.