Οι άνθρωποι θα έχαναν χρήματα, οι επιχειρήσεις θα έχαναν επενδύσεις, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές και αυτό δεν το ήθελε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρει, επισημαίνοντας πως το μόνο που κατάφερε η προβοκάτσια ήταν να καθυστερήσει την απάντηση της Ελλάδας – και προφανώς όχι να αυξήσει τις πιέσεις απέναντί της, όπως ρωτάει ο δημοσιογράφος.
Καταφατικά απαντά ο Βέρνερ Φάιμαν στο ερώτημα, εάν και ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε προκαλέσει με το δημοψήφισμα, και προσθέτει, ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή μια πλειοψηφία, που δεν την έχει πλέον με το κόμμα του και τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.
Κατά την άποψή του Αυστριακού καγκελάριου, η συμφωνία είναι η αρχή ενός σκληρού δρόμου και δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, απλά έγινε το πρώτο βήμα και όποιος πιστεύει ότι αύριο θα προκύψουν παραδεισένιες συνθήκες, εξαπατά τους ανθρώπους, η κατάσταση θα είναι σκληρή.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή επειδή συμφωνούσαν Γερμανία και Γαλλία, ενώ μία αντιπαράθεση μεταξύ τους θα ήταν καταστροφική για την Ευρώπη, “ένα Grexit και οι εικασίες για το ποια χώρα θα ακολουθούσε, θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη”.
Ο καγκελάριος αναφέρει στη συνέντευξή του στην “Κουρίρ” ότι το ποσοστό συμμετοχής της Αυστρίας στον ΕΜΣ είναι 2,5 ο/ο και πως τώρα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, που θα πρέπει να εγκριθεί και από την αυστριακή Βουλή και αυτό πρόκειται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες (ΣΣ την ερχόμενη Παρασκευή που θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της).
Ο Αυστριακός καγκελάριος, στις πρώτες χθεσινές δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, είχε ασκήσει κριτική στη Γερμανία και στις άλλες περί αυτήν χώρες για τις επιδιώξεις τους να ταπεινώσουν την Ελλάδα με την πρόταση για προσωρινή της έξοδο από το ευρώ, ενώ ήδη την Κυριακή είχε αποκαλύψει ότι “ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Ελληνες από το ευρώ”.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ