Μπορεί οι ευρωεκλογές να γίνονται Μάιο αλλά θα μας… πάρει ο Ιούλιος για να φτάσουμε μέχρι τη συγκρότηση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αρχικά θα πρέπει να σχηματιστούν οι πολιτικές ομάδες, μετά να συνεδριάσουν και στα μέσα Ιουλίου να μπουμε στην τελική ευθεία για τη σύνθεση της ευρωβουλής που θα αναλάβει τις τύχες της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια…
27 Μαΐου: πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΚ και αρχηγοί των πολιτικών ομάδων) μετά από τις ευρωεκλογές
Ιούνιος: σχηματισμός πολιτικών ομάδων, επαλήθευση διαπιστευτηρίων
1-3 Ιουλίου: σύνοδος για συγκρότηση σε σώμα του νέου ΕΚ – ανάληψη εδρών από τους ευρωβουλευτές. Εκλογή Προέδρου ΕΚ, Αντιπροέδρων και Κοσμητόρων
7 Ιουλίου: επίσημες συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων
14-17 Ιουλίου: σύνοδος ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ακροάσεις υποψηφίων Επιτρόπων (Σεπτέμβριος)
Ψηφοφορία για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Οκτώβριος)
Αφού καταγραφούν όλα τα επίσημα αποτελέσματα, οι αρμόδιες εθνικές αρχές κοινοποιούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ονόματα των εκλεγμένων μελών. Μετά τον έλεγχο της εντολής τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, οι 751 νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές μπορούν να καταλάβουν τις έδρες τους κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου ολομέλειας του σώματος, την 1η Ιουλίου 2014.
Πριν τη σύνοδο ολομέλειας τον Ιούλιο για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Κοινοβουλίου, οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα συνεδριάσουν σύμφωνα με τους πολιτικούς τους δεσμούς. Οι επίσημες πολιτικές ομάδες που θα συγκροτήσουν το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν συσταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Η Διάσκεψη των Προέδρων (απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) θα συναντηθούν την Τρίτη 27 Μαΐου 2014, στις 11.30 π.μ (τοπική ώρα Βελγίου) για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τη Δήλωση 11 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρώτη αυτή αξιολόγηση ενόψει της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχει προγραμματιστεί για αργότερα την ίδια ημέρα.
Τον Ιούνιο, ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ θα σχηματίσουν πολιτικές ομάδες με βάση τις πολιτικές τους συγγένειες. Για να λάβει επίσημο χρίσμα μια πολιτική ομάδα, πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές, εκλεγμένους στο ένα τέταρτο των κρατών-μελών (δηλ. τουλάχιστον 7).
Το νέο Κοινοβούλιο θα συσταθεί επισήμως στη διάρκεια της πρώτης συνόδου του, όταν οι νέοι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρό τους, 14 Αντιπροέδρους και έξι Κοσμήτορες. Ο απερχόμενος Πρόεδρος θα προεδρεύσει της συνόδου, εφόσον έχει επανεκλεγεί. Σε άλλη περίπτωση το καθήκον αυτό θα φέρει εις πέρας ένας εκ των απερχόμενων Αντιπροέδρων κατά σειρά προτεραιότητας ή, εάν απουσιάζουν όλοι, το μέλος που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής για το μεγαλύτερο διάστημα (Άρθρο 12 του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΚ)
Εκλογή του Προέδρου του ΕΚ
Υποψήφιοι για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να προταθούν είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτές (Άρθρο 13). Η εκλογή πραγματοποιείται κατά την πρώτη μέρα της συνόδου με μυστική ψηφοφορία με κάλπη. Για να εκλεγεί, ένας υποψήφιος θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, δηλ. 50% συν μία (άρθρο 14). Εάν μετά από τρεις γύρους κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε μόνο τα 2 επικρατέστερα μέλη μπορούν να συμμετάσχουν στην τέταρτη ψηφοφορία.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα καταλάβει την έδρα του και θα απευθύνει εισαγωγική ομιλία (αν και μπορεί επίσης να επιλέξει να εκφέρει μόνο λίγα σύντομα σχόλια, επιφυλασσόμενος για έναν πιο επίσημο λόγο σε κατοπινή ημερομηνία), πριν προεδρεύσει της εκλογής Αντιπροέδρων και Κοσμητόρων.
Εκλογή Αντιπροέδρων και Κοσμητόρων
Τα υποψήφια μέλη για τις έδρες των Αντιπροέδρων και Κοσμητόρων θα πρέπει επίσης να προταθούν είτε από μια πολιτική ομάδα ή από τουλάχιστον 40 μέλη. Η εκλογή Αντιπροέδρων λαμβάνει χώρα τη δεύτερη μέρα της συνόδου και πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη.
Ο ρόλος των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων
Ο ρόλος των Αντιπροέδρων είναι να αντικαθιστούν τον Πρόεδρο στην εκτέλεση των καθηκόντων του όταν αυτό είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε συνόδους ολομέλειας (άρθρο 21). Είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του ΕΚ, του θεσμικού οργάνου που είναι υπεύθυνο για όλα τα διοικητικά, εργασιακά και οργανωτικά ζητήματα του Κοινοβουλίου. Οι πέντε Κοσμήτορες ασχολούνται με διοικητικά θέματα που αφορούν άμεσα τα μέλη (άρθρο 26).
Την επόμενη εβδομάδα της συνόδου για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι μόνιμες επιτροπές θα εκλέξουν τους Προέδρους και τους Αντιπροέδρους τους. Το ίδιο θα πράξουν και οι διακοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του Κοινοβουλίου.
Εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, πρέπει να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν καταθέσει την πρότασή του για την Προεδρία της Επιτροπής. Το Κοινοβούλιο στη συνέχεια εκλέγει ή απορρίπτει τον προτεινόμενο υποψήφιο.
Η δεύτερη σύνοδος ολομέλειας του Ιουλίου θα παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρώτη ευκαιρία να ψηφίσει επί του προτεινόμενου υποψηφίου. Ο επιτυχών υποψήφιος θα χρειαστεί τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών, δηλ. τουλάχιστον 376 από τους 751 ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν.
Η ψηφοφορία είναι μυστική. Σε περίπτωση απόρριψης του υποψηφίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενεργώντας με ειδική πλειοψηφία, έχει ένα μήνα για να προτείνει μια νέα υποψηφιότητα. (Συνθήκη Λισαβόνας, άρθρο 17, 7 και Εσωτερικός Κανονισμός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άρθρο 105).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΕΠΙΛΕΜΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φάκελος ευρωεκλογές 2014: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ο Σαρκοζί φλερτάρει με τη ΛεΠεν! Ζητά Ευρώπη 2 ταχυτήτων και κατάργηση της Σέγκεν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι “Χρυσές” ψήφοι! – Στο κατόπι των “παραπλανημένων” ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ευρωεκλογές 2014: Δεν ξέρετε τι θα ψηφίσετε; Ήρθε το τεστ που θα σας βοηθήσει!
Ευρωεκλογές 2014: Δεν ξέρουν αν και ποιον θα ψηφίσουν 14 εκατομμύρια Ιταλοί
To Εconomist προβλέπει το απόλυτο χάος στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές
Ευρωεκλογές 2014: Προκλητική δήλωση Λεπέν: Ο ιός Έμπολα μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό