Ήταν δεδομένο πως η Τερέζα Μέι θα περνούσε δύσκολα στις Βρυξέλλες. Και αυτό έγινε. Γιατί οι Ευρωπαίοι όχι μόνο επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης αλλά «απειλούν» και με Brexit «χωρίς συμφωνία».
Η Τερέζα Μέι βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο. Όχι μόνο του βρετανικού Τύπου αλλά του ευρωπαϊκού γενικότερα, αφού τα περισσότερα πρωτοσέλιδα και οι ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες περιγράφουν το πως φέρθηκαν στη Βρετανή πρωθυπουργό.
Με τα όσα έχουν γίνει σχετικά με το Brexit τους τελευταίους μήνες ούτε η ίδια η Τερέζα Μέι θα περίμενε πως ο δρόμος της θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Χώρια που οι παροικούντες τις Βρυξέλλες είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους από την αρχή.
Ήδη, οι βρετανικές εφημερίδες μιλούν για ταπείνωση της Μέι,ενώ η στερλίνα έπεσε στο 1,2591 δολάριο. «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτουν την ιδέα της Μέι για την διάσωση της παραπαίουσας συμφωνίας του Brexit, γράφει ο Guardian, ενώ η Sun περιγράφει με μεγαλύτερη παραστατικότητα την χθεσινή παρουσία της πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες: «Μαχαιρωμένη στο backstop: οι ηγέτες της ΕΕ λένε στην Μέι να πάει να χαθεί».
Το πόσο άσχημο ήταν το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για την Τερέζα Μέι αποτυπώνεται σε όσα είπε, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ευρωπαϊκή πηγή. Η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν «πολύ κακή» είπε. Η Τερέζα Μέι «αδυνατούσε να διατυπώσει τι ήθελε» και «διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (και όχι μόνο) που απαιτούσε ολοένα πιο ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε ακριβώς».
Αποτυπώθηκε εν μέρει και στο παρακάτω video
This doesn’t exactly look like an exchange of pleasantries between Theresa May and Jean-Claude Juncker as the Brexit summit gets underway. #EUCO pic.twitter.com/l0r4NwDj8h
— Philip Sime (@PhilipSime) December 14, 2018
Μόλις 24 ώρες αφού η Μέι κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση μομφής από το ίδιο της το κόμμα (μία πύρρειος νίκη, αφού δεσμεύθηκε ότι θα έχει παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2022) η πρωθυπουργός της Βρετανίας έμοιαζε να προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο. Ζήτησε επανειλημμένα από τους ομολόγους της να την «εμπιστευθούν». Αλλά βρήκε… τείχος.
Ο Πίτερ Φόρστερ, ανταποκριτής της Telegraphστις Βρυξέλλες, έγραψε ότι ο Μέι «πρακτικά έφαγε μια κλωτσιά».
Η Τερέζα Μέι επρόκειτο να μιλήσει 10 λεπτά στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά τελικά μίλησε μια ώρα, χωρίς να… πείσει
Οι Ευρωπαίοι υπέβαλαν ερωτήσεις στη Μέι για περισσότερο από μισή ώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης της συμφωνίας, μετά την επιβεβαίωση της απόρριψης της από ένα μεγάλο μέρος των συντηρητικών βουλευτών και της αντιπολίτευσης των Εργατικών.
Σύμφωνα με δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, ελπίζω ότι απέδειξα ότι μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη ότι θα κάνω το σωστό, όχι πάντα το εύκολο, όσο δύσκολο και να είναι πολιτικά για μένα», δήλωσε η Μέι, σύμφωνα με ανώτατο Βρετανό αξιωματούχο.
Είπε, επίσης, ότι πιστεύει πως υπάρχει στο βρετανικό κοινοβούλιο μία πλειοψηφία που θέλει να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγήσει την χώρα έξω από την Ένωση με συμφωνία, αλλά προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα εξόδου χωρίς συμφωνία είναι δυνατό. Πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Μέι βρέθηκε σε μέγγενη. «Όλοι ρωτούσαν: τι ακριβώς θέλετε; Εκείνη δεν είχε σαφείς απαντήσεις».
Brexit χωρίς συμφωνία
Το «αγκάθι» του backstop, για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα εφαρμοστεί «προσωρινά» και «μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο». Αυτό ανέφεραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε την Πέμπτη από τους 27 ομολόγους της περισσότερες «νομικές και πολιτικές» εγγυήσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Ωστόσο, αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στην τελική δήλωση είχε μορφή διευκρινήσεων: δεσμεύονται να «εργαστούν γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», προκειμένου «να μη χρησιμοποιηθεί το “backstop”». Εάν όμως αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί, «θα εφαρμοστεί προσωρινά, αν και για όσο δεν υπάρχει μεταγενέστερη συμφωνία» και «αυστηρά για όσο είναι απαραίτητο», αναφέρουν τα τελικά συμπεράσματα.
Η Κομισιόν δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει το Brexit.
Διπλωμάτες προεξοφλούν ότι οι τεταμένες και κρίσιμες συνομιλίες θα επαναληφθούν το 2019 και επισημαίνουν ότι απλά δόθηκε μια ακόμη αναβολή στην οριστική έκβαση.
Η Μέι δεν μπόρεσε να πείσει για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit που είναι ακόμα στον αέρα. Οι«27» ενέκριναν τα συμπεράσματα χωρίς την παραμικρή παραχώρηση. Από το κείμενο απαλείφθηκε ακόμη και η δυνατότητα να προσφερθούν «νέες εγγυήσεις» που είχαν εμφανιστεί στα σχέδια την παραμονή της συνόδου κορυφής
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το έκανε ακόμη πιο… λιανά: απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης. «Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι θέλουν, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς. Συχνά βρισκόμαστε σε μια θολή και αόριστη συζήτηση και είναι καιρός να έχουμε σαφήνεια», είπε και πρόσθεσε ότι δε θα υπάρξουν «καινούργιες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι θα επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για Brexit χωρίς συμφωνία. Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το “no deal”», δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφιόταν στην ΕΕ να του «προτείνει απαντήσεις». «Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς», συνέχισε, πριν προσθέσει πως «δυσκολεύεται να καταλάβει την συναισθηματική κατάσταση των Βρετανών κοινοβουλευτικών».
Το «Mission Impossible» της Τερέζα Μέι για το Brexit στην Ευρώπη έληξε για άλλη μια φορά με «ψίχουλα», γράφει η La Repubblica. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός μίλησε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για σχεδόν μια ώρα (πολύ περισσότερο από τα 10 λεπτά, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) και εξήγησε ότι για να περάσει η συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο έπρεπε κάτι να αλλάξει.
Τελικά, η Μέι έπαιξε και το χαρτί της απελπισίας και ζήτησε μια ημερομηνία έναρξης των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, κυρίως των εμπορικών, για να κατευνάσει τουλάχιστον κάπως τους αντάρτες. Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολούθησε να είναι πολύ άκαμπτη. «Τουλάχιστον θα μπορέσει να επιστρέψει στο Λονδινο και να πει: «έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα». Αλλά ακόμα και αυτό, σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξουν στάση οι ευρωσκεπτικιστές αντάρτες», εκτιμά η La Repubblica.
Προσθέτει μάλιστα ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε μια άλλη έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο για να χορηγήσει η ΕΕ και άλλα ψίχουλα…
El Pais: «Μαύρη μέρα για την Τερέζα Μέι»
Χαρακτηριστικά των όσων έγιναν στις Βρυξέλλες τα όσα γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais. «Άλλη μια μαύρη μέρα για την Τερέζα Μέι» γράφει η ισπανική εφημερίδα, που σημειώνει πως η Βρετανή πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει βοήθεια ώστε να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία για το Brexit. Αλλά εισέπραξε άρνηση και μεγαλύτερη πίεση, με τους 27 να της ζητούν να πείσει τους βουλευτές της ότι η συμφωνία για το Brexit είναι αυτή και δεν αλλάζει!
Και μόνο όταν η Μέι δώσει κάποια εγγύηση ότι το κείμενο μπορεί να εγκριθεί, οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις. «Εάν τα προβλήματα είναι στο Λονδίνο, οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν στις Βρυξέλλες». Με τη φράση αυτή, ευρωπαϊκές πηγές συνόψισαν την αποτυχία της προσπάθειας της Μέι να πείσει τους εταίρους της ΕΕ να την βοηθήσουν να σώσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ