Φάρμακο για τις ψυχώσεις προκαλεί εθισμό στον τζόγο, προειδοποιούν επιστήμονες στη Βρετανία. Αυξήθηκαν τα περιστατικά το 2023.
Όπως αναφέρει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, ένα φάρμακο που χορηγείται για τις ψυχώσεις ενδέχεται να προκαλέσει εθισμό στον τζόγο. Επομένως γιατροί και ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, συμβουλεύουν οι Βρετανοί ερευνητές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το φάρμακο λέγεται αριπιπραζόλη (aripiprazole). Είναι εγκεκριμένο εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας, και το ενδεχόμενο ασυνήθιστων συμπεριφορών ήταν γνωστό.
Ωστόσο τον τελευταίο καιρό καταγράφονται αυξημένα ύποπτα περιστατικά. Έτσι η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA) εξέδωσε συστάσεις προς κοινό και ιατρούς.
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώσουν τον ιατρό τους εάν οι ίδιοι παρατηρήσουν στον εαυτό τους ή τους ενημερώσουν οι οικείοι τους πως έχουν ασυνήθιστους τρόπους συμπεριφοράς και παρορμήσεις, όπως:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
* Εθισμό στον τζόγο
* Υπερβολική κατανάλωση τροφής ή υπερβολικές δαπάνες
* Μη φυσιολογική σεξουαλική ορμή
Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων. Η MHRA συνιστά ακόμα στους ασθενείς να εξακολουθήσουν τη λήψη του φαρμάκου, όπως το έχει συστήσει ο γιατρός τους. Η διακοπή του χωρίς ιατρική συμβουλή είναι επικίνδυνη, προειδοποιεί.
Κίτρινες κάρτες
Η Αρχή υπογραμμίζει ότι στα 14 χρόνια που κυκλοφορεί το φάρμακο στη Βρετανία, έχει λάβει 69 αναφορές για ενδεχόμενο εθισμό στον τζόγο σε ασθενείς που το λαμβάνουν. Τα 32 από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκαν εφέτος. Μάλιστα δεν αφορούν καν όλο τον χρόνο: αντιστοιχούν στις «κίτρινες κάρτες» που έλαβε η Αρχή μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Αυγούστου 2023.
Η «κίτρινη κάρτα» είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και των εμβολίων. Συμπληρώνεται από τον επαγγελματία Υγείας (ιατρό, φαρμακοποιό, νοσηλευτή) ή τον ασθενή κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο ή εμβόλιο έχει προκαλέσει ανεπιθύμητη ενέργεια.
Η MHRA τονίζει ακόμα πως σχετική προειδοποιήσει έχει προστεθεί από το 2012 στο φύλλο οδηγιών χρήσεως που περιέχει κάθε φάρμακο.
«Ο αριθμός των περιστατικών που είναι ύποπτα για τζόγο ή άλλη διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων είναι μικρός, σε σύγκριση με τον αριθμό των ασθενών που παίρνουν το φάρμακο. Οι συνέπειες, όμως, σε κάθε ασθενή που θα αναπτύξει τέτοιες συμπεριφορές είναι σοβαρές», δήλωσε η Dr. Alison Cave, επικεφαλής Ασφαλείας των Φαρμάκων στην MHRA.
Και συνέχισε: «Οι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο πρέπει να ενημερώσουν τον ιατρό τους, εάν κάτι τους ανησυχεί. Ωστόσο το ίδιο πρέπει να κάνουν και όσοι πρόκειται να αρχίσουν να το λαμβάνουν, εάν ήδη έχουν προσωπικό ιστορικό τζόγου ή άλλης παρορμητικής συμπεριφοράς».
Πολλοί ασθενείς δεν το γνωρίζουν
Τα ύποπτα για εθισμό στον τζόγο περιστατικά που αναφέρθηκαν στη Βρετανία αφορούσαν ασθενείς με και χωρίς ιστορικό προβληματικής χαρτοπαιξίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρόρμηση υποχώρησε όταν οι γιατροί έλαβαν μέτρα, όπως η μείωση της δόσης του φαρμάκου στους ασθενείς τους.
«Οι γιατροί που χορηγούν το φάρμακο στους ασθενείς, πρέπει να τους ενημερώνουν πάντοτε γι’ αυτό τον δυνητικό κίνδυνο. Όχι μόνο την πρώτη φορά που θα τους το χορηγήσουν, αλλά και σε επόμενες επισκέψεις», τόνισε η Dr. Henrietta Bowden-Jones, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο University College του Λονδίνου (UCL) και διευθύντρια της βρετανικής Εθνικής Κλινικής Προβλημάτων Τζόγου.
«Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός ασθενών με διαταραχή τζόγου που βλέπουμε στην Κλινική μας δεν είναι ενήμεροι για το ενδεχόμενο αυτό», πρόσθεσε. «Ούτε υποβάλλονταν σε περιοδικούς ελέγχους μετά την έναρξη του φαρμάκου, για να διαγνωστούν τυχόν παρορμητικές συμπεριφορές».
Τα κενά αυτά ελπίζεται ότι θα καλυφθούν με την ενημέρωση από την MHRA, κατέληξε.
πηγή: Iatropedia.gr