Site icon NewsIT
12:27 | 03.04.17

Fazlur Rahman Khan: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον διάσημο αρχιτέκτονα

Fazlur Rahman Khan: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον διάσημο αρχιτέκτονα
Newsit Newsroom

Άγνωστες πτυχές της ζωής του σπουδαίου Αρχιτέκτονα, Fazlur Rahman Khan, που τιμά σήμερα το Doodle της Google. Οι διακρίσεις, η μέθοδος του "Σωλήνα" και όσα δεν γνωρίζετε για το έργο του, Willis Tower.

Ανθρωπιστής αρχιτέκτονας, πρωτοπόρος στις δημιουργίες του και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος του κόσμου με 350.000 εργαζομένους, ο Fazlur Rahman Khan, που τιμά σήμερα το Doodle της Google. Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής όσον αφορά τους ουρανοξύστες. Διαβάστε τρία πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Fazlur Rahman Khan:

Η μέθοδος του “Σωλήνα”

Tο 1972, σε ηλικία 42 ετών, o Fazlur Rahman Khan χαρακτηρίστηκε ως ο Κατασκευαστής της Χρονιάς στις ΗΠΑ. Ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο έχτιζε ουρανοξύστες άλλαξε άρδην τον τρόπο κατασκευής τέτοιων κτηρίων, δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στη δομική αποτελεσματικότητα και την οικονομία.

Τι μοναδικό έκανε ο Fazlur Rahman Khan; Θεμελίωσε την μέθοδο του “Σωλήνα” θέλοντας να δώσει βάση στην πρόσοψή του κάθε κτηρίου και στην ομοιομορφία των πλευρών με γνώμονα την αισθητική.

Ο Fazlur Rahman Khan υπήρξε ανθρωπιστής τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Εμπνεόταν από την πεποίθηση ότι η εργασία του είχε θετικό αντίκτυπο και ενθάρρυνε άλλους μηχανικούς, ώστε να μη χάνουν το στόχο τους σε ό,τι αφορά την εργασία τους.

Ο ίδιος το είχε πει, άλλωστε, και κατά τη βράβευσή του το 1972: «Ο άνθρωπος τεχνίτης δεν πρέπει να χάνεται στην ίδια του την τεχνολογία. Πρέπει να μπορεί να εκτιμά τη ζωή και η ζωή είναι τέχνη, δράμα, μουσική και κυρίως, άνθρωποι».

Willis Tower

Το πιο γνωστό έργο του είναι το Willis Tower, το ψηλότερο κτήριο του Κόσμου μέχρι το 1998. Μαζί με τον Bruce Graham, ανέλαβαν την κατασκευή του Sears Tower – όπως λεγόταν αρχικά – η οποία ολοκληρώθηκε το 1973. Το κτήριο έγινε μετά γνωστό ως Willis Tower και είναι από τα πιο διάσημα κτήρια του με την μέθοδο “Σωλήνα”, τεχνική γρήγορη και οικονομική.

Ο πύργος Willis εκτείνεται στα 1,450 πόδια χωρίς την κεραία του ενώ το ψηλότερο κτήριο σήμερα, το Burj Khalifa, έχει ύψος 2,722 πόδια και βρίσκεται στο Ντουμπάι.

Η στάση του στον αγώνα για απελευθέρωση του Μπαγκλαντές

Στις 26 Μαρτίου 1971, η στρατιωτική χούντα του Πακιστάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο ανατολικό Πακιστάν και κρατούσε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό υπό στρατιωτική παρακολούθηση. Ο πακιστανικός στρατός, με τη βοήθεια άλλων οργανώσεων, προχώρησε σε σφαγή Βεγγαλέζων σε ένα γεγονός που έγινε γνωστό ως γενοκτονία του Μπαγκλαντές.

Το Πακιστάν αναγνώρισε το Μπαγκλαντές το 1974, από πιέσεις του μουσουλμανικού κόσμου. Μετά την ανεξαρτησία, το Μπαγκλαντές έγινε δημοκρατία.

Στον πόλεμο αυτό, η παρουσία του Fazlur Rahman Khan έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Οι δύο οργανισμοί του, BEWA και BDL, χρηματοδότησαν τον αγώνα του Μπαγκλαντές για απελευθέρωση και ο γνωστός αρχιτέκτονας άσκησε πίεση ώστε να σταματήσει η Αμερική να υποστηρίζει το Δυτικό Πακιστάν.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version