Κόσμος

Φεύγει από την Ισπανία ο καύσωνας! Στον “φούρνο” παραμένουν Ιταλία και Γερμανία

Ο καύσωνας που ταλαιπωρεί την Ευρώπη αρχίζει να υποχωρεί σήμερα από τη Γαλλία, όπου σημείωσε θερμοκρασίες ρεκόρ, όμως παραμένει στη Γερμανία και Ιταλία που θα έχουν και πάλι μια πολύ ζεστή μέρα.

Στη Γαλλία ο καύσωνας την Παρασκευή έσπασε κάθε ρεκόρ με το θερμόμετρο να καταγράφει 45,9 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ καύσωνα, σήμερα αναμένεται να πέσει κατά 10 βαθμούς στο Παρίσι ή στην Ρεν.

Μέχρι τώρα ο καύσωνας που έχει έρθει από τη Σαχάρα έχει αφήσει πίσω του, τουλάχιστον οκτώ νεκρούς. 4 στη Γαλλία, όπου ένας άνθρωπος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, 2 στην Ισπανία και 2 στην Ιταλία. Τα θύματα του καύσωνα είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή εργάτες σε εργοτάξια. Ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς θάνατοι που αναφέρθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές επήλθαν πριν από μέρες.

kauswnas
photo Reuters

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καύσωνας, εξαιρετικής έντασης για μήνα Ιούνιο, προκάλεσε πολλές φωτιές, αναγκάζοντας μερικές φορές την εκκένωση σπιτιών, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας. Κοντά στο Μονπελιέ, οι επαγγελματίες μιλούν για πύρινη λαίλαπα, όπως είπε η αμπελουργός Κατρίν Μπερνάρ. “Τα αμπέλια ψήθηκαν, οι κουτσουπιές ξεράθηκαν τελείως… αυτό συμβαίνει μερικές φορές στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ έχει περάσει το καλοκαίρι”, σημειώνει ταραγμένη. “Δεν συνέβη ποτέ στις 29 Ιουνίου”.

4 φωτιές ξέσπασαν στην Ισπανία

Στην Ισπανία, περισσότεροι από 700 στρατιώτες, εκατοντάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και οχήματα αγωνίζονταν για την κατάσβεση τεσσάρων πυρκαγιών στο κεντρικό και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην πόλη Αλμορόξ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, έκαψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα και επεκτάθηκε στην περιοχή της Μαδρίτης, αναγκάζοντας την εκκένωση ενός χωριού.

spain fire
photo Reuters

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην Καταλονία, τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη και έκτοτε έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα έδειχνε χθες Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση, να “βρίσκεται υπό έλεγχο”.

Ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκε σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας, αλλά το κύμα καύσωνα δείχνει τώρα να εγκαταλείπει τη χώρα, η οποία αναμένει από σήμερα να δει σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας, μολονότι για την Μαδρίτη και την Αλμπαθέτε το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει σήμερα τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθεί η Γερμανία – Που αναμένεται να πιάσει 40αρια

Αντιθέτως η Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα την πιο ζεστή ημέρα του κύματος καύσωνα και ενδεχομένως να καταγράψει και κάποια ρεκόρ θερμοκρασιών. Το όριο των 40 βαθμών Κελσίου μπορεί να ξεπεραστεί στο Μάνχαϊμ, στην νοτιοδυτική Γερμανία, ενώ για το Βερολίνο αναγγέλλεται ότι το θερμόμετρο μπορεί να αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η Γερμανία θα πρέπει να περιμένει ως αύριο για να δει το θερμόμετρο να πέφτει. Σύμφωνα με τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες, η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο στη χώρα έχει ήδη αυξηθεί κατά 4 βαθμούς σε σχέση με τη διεθνή περίοδο αναφοράς 1981-2010.

Παράλληλα υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να προβλέπονται για σήμερα στην Ιταλία, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και στο Λάτιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Υπήρχαν πτώματα παντού» λένε μάρτυρες του μακελειού με τους 11 νεκρούς στο Βανκούβερ - Δεν προκύπτει συσχετισμός με τις αυριανές Καναδικές εκλογές
Δεν υπάρχουν αναφορές για το αν η φονική παράσυρση στο Βανκούβερ σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές της χώρας, ενώ η χώρα δεν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση στο φεστιβάλ
Ιατροδικαστές της αστυνομίας του Βανκούβερ ερευνούν τη σκηνή ενός ύποπτου οχήματος και τα πτώματα των θυμάτων που κείτονται καλυμμένα στο έδαφος, αφού αυτό έπεσε πάνω στο πλήθος σε ένα πάρτι στο Λαπού Λαπού, στο οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, στο Βανκούβερ του Καναδά